Mamman tog hem båda barnen från gruppboendet – larmar om sin desperata situation

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nisreen Alghalayinis barn är båda diagnosticerade med autism och utvecklingsstörning. Förra året placerades de på ett boende för barn och unga, men Nisreen valde att ta hem dem då hon ansåg att barnen missköttes. Hon kom på en manlig anställd liggandes i soffan med fötterna i dotterns knä och sovrummet värmdes upp med en byggfläkt.

Nisreen Alghalayinis barn är båda diagnosticerade med autism och utvecklingsstörning. Förra året placerades de på ett boende för barn och unga, men Nisreen valde att ta hem dem då hon ansåg att barnen missköttes. Hon kom på en manlig anställd liggandes i soffan med fötterna i dotterns knä och sovrummet värmdes upp med en byggfläkt.

Nisreens dotter Thaera, eller Soso som hon kallas, är 14 år gammal. Hennes bror Fadi är 16. De ligger båda, enligt läkare, på samma utvecklingsnivå som ett litet barn och behöver hjälp med i princip allt.

Bakom stängda dörrar

Förra året placerades barnen på Nytida i Lilla Edet, ett boende för barn och unga med utvecklingsstörning och autism. Då deras mamma upplevde att de inte blev omhändertagna som de borde, bad hon om ett möte med boendets chef och personal.

Tillsammans med funktionsrättskonsulenten Pia Johnsson gick de en rundvandring och besökte Sosos sovrum. Där reagerade de på hur kallt det var.

– Vad kan det ha varit därinne, 15 grader? Och när jag såg den där byggfläkten så tänkte jag att det här måste ju vara livsfarligt, säger Pia Johnsson om mötet.

I dotterns sovrum hittade Nisreen en byggfläkt på golvet. Foto: Privat

Misskött hygien och blåmärken

Nisreen och Pia Johnsson tog bilder för att dokumentera vad de såg. Till Uppdrag granskning säger Nisreen att hon var orolig för att dottern skulle röra fläkten eller att det skulle börja brinna.

– Det var självklart farligt för min dotter. Hon förstår inte.

Ulrika Ekdal är ansvarig för kvaliteten på Nytidas gruppboende. Enligt henne är det en självklarhet att värmen ska fungera i rummen.

– Jag kan bara bekräfta, det är inte lämpligt att ha en byggfläkt. Och som jag fått vetskap om så är det åtgärdat, det fungerar väl med värmen idag.

Efter intervjun med Ulrika Ekdal påpekar Nytida att Sosos sovrum ska ha haft golvvärme vid tillfället. Men Nisreen såg fler problem med boendet än bara värmen. 

Hon upplevde att sonens hygien missköttes, att kommunikationen med henne som förälder var dålig, och att dottern flera gånger fått svårförklarade blåmärken på kroppen.

Nisreen har dokumenterat barnens blåmärken och oborstade tänder. Då hon ertappade en manlig personal med fötterna i dotterns knä valde hon att ta hem barnen. Foto: Privat

Personalen: Det är hon som vill 

Vid ett oanmält besök på boendet kom Nisreen på en personal liggandes i soffan med sina fötter i dotterns knä. 

Hon uppfattade situationen som sexuell och spelade in ett samtal där hon konfronterade den anställde.

I inspelningen kan man höra honom säga att han inte ska göra det igen, att det är Soso som vill, att hon håller hans hand och att det är hon som kommer till honom.

Nisreen anmälde händelsen till boendet, men då Uppdrag granskning försökt få tag i boendets egna dokumentation om fallet, går den inte att hitta på IVO.

Vad kan få en manlig personal att göra på det här sättet? Är det professionellt?

– Nej, absolut inte. Alla våra medarbetare ska agera professionellt, säger Ulrika Ekdahl som är ansvarig för kvaliteten på boendet.

När Uppdrag granskning går igenom Lex Sarah-anmälningar visar det sig att boendet inte anmälde sig själv efter incidenten med den anställda. Men efter intervjun med Ulrika Ekdahl antecknade man att händelsen saknas i boendets dokumentation.

Nisreen tog hem barnen – upplever att hon straffas

Efter att Nisreen tagit hem barnen från boendet är hon ofta ensam med både Fadi och Soso. Hon har svårt att klara av vardagen, barnen har blivit stora och starka och är svåra att hålla isär. De måste passas hela tiden och behöver hjälp med det mesta. 

Nisreen har fått stöd från kommunen med korttidsboende, assistanstimmar och avlösarservice, men det är betydligt färre timmar än innan barnen flyttade in på gruppboendet. Hon upplever att hon nu straffas för att hon var besvärlig och tog hem dem.

– Det är ingen rolig känsla hon förmedlar. Och jag tar till mig att vi kanske inte har agerat tillräckligt skyndsamt. Det är något vi ser över nu, säger Alexis Ljungkvist som är områdeschef vid Göteborgs stad.

För att visa hur hon har det spelar Nisreen in sin vardag. I videorna kan man se hur barnen är utåtagerande och river i Nisreens huvud och hår. Hon har skickat videorna till kommunen som bevis.

– Det är en bedömning som man har gjort på enheten, att man inte går vidare, säger Alexis Ljungkvist.

Efter Uppdrag gransknings intervju har kommunen inlett en ny utredning av Nisreens situation. Men hon har fortfarande inte fått mer hjälp.

Reportaget Bakom stängda dörrar sändes i SVT1 onsdagen den 31 oktober och finns att se på SVT Play. I reportaget har Uppdrag gransknings team granskat missförhållanden på grupp- och korttidsboenden i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakom stängda dörrar

Mer i ämnet