Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick på torsdagen en utredning överlämnad som på förhand väntades innehålla förslag på hur kommuner ska kompenseras vid etablering av vindkraft.
Utredningen föreslår bland annat olika ersättningar till lokalsamhälle och de som bor närmast vindkraftverk, men pekar på att det inte är tillräckligt och ser behov av ersättning även till kommuner för att fler vindkraftverk ska byggas. Men utredningen är förhindrad att komma med sådana förslag:
– Vår slutsats är att det bara kan ske genom en skatt men det är vi förhindrade att föreslå. Vår bedömning är att en kommunal intäkt av vindkraft i kommuner skyndsamt bör beredas vidare i regeringskansliet, säger utredaren Ulrika Liljeberg, som varit kommunalråd i Leksand men numera är riksdagsledamot för Centerpartiet.
”Behövs klok modell”
Romina Pourmokhtari håller med om att det behövs en ekonomisk morot.
– Jag delar utredningen slutsats att det är både brådskande och angeläget att besluta om en klok modell för ökade incitament, säger Romina Pourmokhtari på pressträffen.
– Så länge kommunerna säger nej står den här branschen still, säger Pourmokhtari.
Utredningen, som nu ska vidare på remiss, tillsattes av den förra regeringen, men i höstas fick utredaren ett tilläggsdirektiv av den nya regeringen: Det är vindkraftsbolagen, inte staten, som ska stå för kostnaderna till kommunerna.
Kristersson: Kommuner bör få ersättning
Romina Pourmokhtari sa strax efter sitt tillträde i höstas att vindkraften är en viktig del av Sveriges energimix och övergång till helt fossilfri elproduktion.
Tidigare under torsdagen sa statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter att kommunerna bör få betalt för vindkraften.
– Man måste se till att kommunerna får vettiga incitament, sa Kristersson under ett besök i Kramfors.