Ett år efter striden om munskydden – nu vill coronakommissionen att Arbetsmiljöverket redogör för händelseförloppet. Illustrationsbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Coronakommissionen utreder Arbetsmiljöverket efter munskyddsstriden

Uppdaterad
Publicerad

När Coronapandemin drog in över äldreomsorgen satte Arbetsmiljöverkets experter ned foten: det ska krävas munskydd när man jobbar med smittade. Facket jublade och såg beslutet som vägledande – men glädjen blev kortvarig. Efter flera möten med arbetsgivarsidan valde Arbetsmiljöverket att anpassa sig och backa.

Nu utreds myndigheten av Coronakommissionen, som vill veta detaljer om det möte som som blev startskottet till striden om munskydden i äldreomsorgen.

Den 7 april hade Arbetsmiljöverket fattat ett beslut om att man alltid behövde munskydd under plastvisir när man jobbade nära covidpatienter på äldreboendet Serafen i Stockholm. Beslutet hyllades av facket och gick längre än Folkhälsomyndighetens dåvarande rekommendationer.

Men snart kom två utspel där Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten och två andra myndigheter kraftigt tonade ned betydelsen av beslutet och underströk att det inte innebar något nytt generellt krav på skyddsutrustning – vilket i sin tur välkomnandes av arbetsgivarsidan, SKR.

Munskydd inom vården under covid

Körde över sin medicinska expert

Och det var i själva verket SKR som initierat utspelen. SVT Nyheter och Uppdrag granskning har i flera reportage visat hur SKR kallade de fyra myndigheterna till ett möte där man uttryckte oro för att Serafen-beslutet skulle bli vägledande – och ett vapen för skyddsombud som skulle kunna stoppa arbetet på äldreboenden där munskydden inte räckte till. SKR tryckte på för att myndigheterna skulle samordna sina budskap med Folkhälsomyndighetens mildare rekommendationer – vilket också skedde.

Arbetsmiljöverkets ledning körde över sin egen medicinska expert och förklarade att munskyddsfrågan skulle avgöras lokalt inför varje enskilt arbetsmoment. Agerandet väckte kraftig kritik och krav på generaldirektörens avgång.

Granskas av Coronakommissionen

Nu vill Coronakommissionen att Arbetsmiljöverket förklarar händelseförloppet. Senast den 22 april ska myndigheten bland annat svara på:

  • Vilka synpunkter som framfördes på mötet med SKR.
  • Om Serafen-beslutet innebar en högre skyddsnivå än Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
  • Hur Arbetsmiljöverket hanterat andra liknande ärenden efter den 7 april.

Samtidigt pågår en annan stor granskning av Arbetsmiljöverkets agerande. JO fick i våras en anmälan från fackförbundet Kommunal efter SVT:s första avslöjande, och öppnade i somras ett granskningsärende.

JO:s utredning väntas vara klar inom kort – men enligt den arbetsmiljöinspektör som arbetade med Serafen-ärendet har JO inte fått den helt korrekta bilden av händelseförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet