Avslöjandet om spelet bakom kulisserna när kommuner och myndigheter pressade tillbaka munskyddskraven inom äldreomsorgen väckte starka reaktioner.
Både fack, skyddsombud, experter och politiker reagerade kraftigt mot bland annat det möte som Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten haft med kommuernas intresseorganisation SKR utan att fack eller skyddsombud fick vara med.
Mejlkedjor som SVT tagit del av visar att riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) – som själv jobbat på Folkhälsomyndigheten och fortfarande är formellt anställd där till den sista april – skrev till både Socialstyrelsen, socialdepartementet och statsepidemiolog Anders Tegnell efter SVT:s första reportage:
”Det här inslaget riskerar att spridas och bidra till rykten och innebär även att tilliten till det som jobbats upp kan brytas . Många som hör av sig direkt till mig och undrar vad som har hänt. Behöver nog redas ut ganska snabbt.”
I sitt svar försvarar Tegnell processen och ifrågasätter rapporteringen:
”Ja detta är ju en förvanskning av en insats för att få ihop en konsensus och därmed skapa en större trygghet i frågan”.
Tegnell: Ville minska spridningen
Karin Rågsjö nöjer sig inte med svaret utan påpekar att facket uppenbarligen reagerat. Hon får senare också svar från fler myndighetsföreträdare. (Se nedan).
I dag menar hon att myndigheterna hamnade fel om munskydden.
– Man borde ha sagt från början att det ska vara munskydd.
Anders Tegnell säger att han långt i efterhand inte kan kommentera enskilda mejl, men att diskussionen hade många aspekter.
– Det var en strävan efter att hitta det bästa resultatet vi kunde få, för att få den bästa effekten på att minska spridningen så mycket som möjligt.
Se hela intervjun med Anders Tegnell i videon ovan.
Mejlen som SVT nu kan publicera begärdes ut av frilansjournalisten Emanuel Karlsten, som gjort flera uppmärksammade granskningar av den svenska pandemihanteringen.
Faktaruta: Skulle inte bli en ”snackis” – Myndigheternas mejlsvar om kritiserade munskyddsmötet
Efter SVT:s avslöjande skriver Karin Rågsjö (V) till flera myndigheter att ”det vore bra med förtydliganden till just de som arbetar inom äldreomsorgen vad som gäller vid olika situationer. Och även till media . Nu är det en 'snackis som bidrar till konspirationsteorier'.”
Socialstyrelsen intygar i ett svar att utspelen gjordes just för att motverka konspirationsteorier och ”snackisar”.
Men Rågsjö nöjer sig inte. När myndigheternas gemensamma budskap är att man ska avgöra lokalt, inför varje enskilt arbetsmoment, om det behövs munskydd vid vård av covidpatienter, så skriver hon i maj i ett nytt och mer kritiskt mejl: ”Att varje arbetsgivare själva ska bestämma nivån på skyddsutrustning kommer inte fungera”.
Malin Garpe på Folkhälsomyndigheten intygar i ett svar att arbetsgivarna ska göra riskbedömningen ”tillsammans med medarbetarna och anpassa utrustningen därefter”.
En dryg månad senare hänvisar dock Folkhälsomyndigheten till just problemen med lokala riskbedömningar när man svänger och rekommenderar munskydd vid all vård och omsorg av covidpatienter.
– Det har visat sig vara ganska svårt att i små verksamheter göra en sådan riskbedömning, sa Anders Tegnell.
(Se hela mejlen i faksimil i bilderna ovan.)