Internationell vapenmässa i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Landet har ökat sin import av större vapen med 61 procent senaste fem åren. Foto: Epa/Erik Arazas 21 februari 2021

Nya vapenleveranser till Förenade Arabemiraten – trots brott mot mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Saabs största exportländer är Förenade Arabemiraten. I början av januari fick Saab ytterligare en beställning på två militära spanings- och stridsledningsflygplan – trots att den svenska lagen skärpts för export av vapen till länder med brister i demokrati och mänskliga rättigheter.

Sverige rankar som nummer 15 på listan med världens största vapenexportörer, enligt Sipris nya rapport i måndags.

I februari 2021 levererade försvarskoncernen Saab ytterligare ett militärt spanings- och stridsledningsflygplan till Förenade Arabemiraten. Det är det tredje av totalt fem som beställts.

– Det finns kritik från olika sidor hur Emiraten har agerat i till exempel Jemen och i Libyen. Men Sveriges regering ser fortfarande möjlighet att fortsätta med export av vissa vapen och annan militär utrustning till Emiraten, säger Pieter D. Wezeman, vid Sipris forskningsprogram för vapen och militära utgifter.

Saab Global Eye spaning- och stridsledningsflygplan med aktiva och passiva sensorer kan övervaka luft-, hav- och land. Foto: Saab AB 26 oktober 2020

Ny miljardaffär

I januari 2021 fick Saab ytterligare ett kontrakt värt över en miljard amerikanska dollar (8,4 miljarder kronor) för ytterligare två spanings- och stridsledningsflygplan Global Eye till Förenade Arabemiraten. Det innebär omkring fyra miljarder kronor styck.

– Då kan man alltid fråga, huruvida det här är ett problem. Är det en risk att man kommer att använda det på ett olämpligt sätt. Till exempel kommer man att använda det för att ge ledning till stridsflygplan som används i Jemen eller Libyen? undrar Wezeman.

Sedan april 2018 finns en demokratiparagraf i lagen som ska försvåra export av krigsmateriel till länder med brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Förenade Arabemiraten har omfattande brister konstaterade regeringen i en rapport som publicerades i december 2019.

Sedan 2015 rasar fullt krig i Jemen med grannstater inblandade. Situationen betecknas av FN som världens största humanitära katastrof. Foto: Epa/Yahura Arhab 15 mars 2021

Inga spår i krig

Forskaren Pieter Wezeman befarar att det finns en risk att just den här sortens militära utrustning kan användas på ett olämpligt sätt.

– Det är en reell chans att de köpt dem från Sverige och sedan använt dem på ett sådant sätt i militära operationer i Jemen.  De kan även ha gjort det i Libyen. Men vi har inga bevis för det, vilket är viktigt att påpeka. Risken finns, men det finns inga bevis.

När det gäller spaning- och stridsledningsflygplan är det svårt med bevis eftersom det inte finns spår av dem i krig på samma sätt som andra vapen.

– Det är väldigt svårt att verkligen hitta bevis att man har gjort det. Den militära utrustning som Sverige har exporterat till Saudiarabien och Emiraten, det är inte stridsflygplan, bomber eller granater som man verkligen ser träffar mål i Jemen. Det är flygplan som är byggda för att spana och ge stöd för att leda militära insatser.

Jemen bedöms vara världens största humanitära katastrof av FN.

Fakta: Mänskliga rättigheter i Förenade Arabemiraten

”Det finns stora brister i Förenade Arabemiraten vad gäller demokrati, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer”, skriver regeringskansliet i en rapport som belyser situationen i juni 2019.

De politiska rättigheterna är ”starkt begränsade. Politiska partier är förbjudna och yttrande-, mötes- och föreningsfrihet saknas”, skriver Regeringskansliet och bekräftar att det känner till att det förekommer ”godtyckliga frihetsberövanden och rapporter om tortyr”.

”Kroppsbestraffning är tillåtet och dödsstraff utdöms fortfarande. Sedan kriget i Jemen inleddes 2015 har kritik riktats mot landets krigföring och misstänkta brott mot folkrätten”, skriver Regeringskansliet/UD.

Källa: Regeringskansliet, UD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.