SVT:s reporter Oskar Jönsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För tio år sedan var det var det svart och livlöst i skogarna. Foto: Pernilla Edholm / SVT

Se skillnaden – tio år efter största skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

I år är det tio år sedan den största skogsbranden i Sveriges moderna historia drabbade Västmanland. I spåren av branden ödelades tusentals hektar skog och mark. Nu har livet återvänt till de förkolnade markerna.

Det var en varm torsdag i slutet av juli 2014 som det började brinna på ett kalhygge i skogen i Västmanland.

När det första larmet kom hade branden spridit sig 30 meter. Sedan gick det fort. I rasande takt slukade lågorna en yta på drygt 13 000 hektar skog och mark, motsvarande över 25 000 fotbollsplaner.

Skogsbranden i Västmanland

Tusen blev evakuerade

En person omkom, två skadades allvarligt och omkring 1000 personer tvingades evakuera under det som kom att bli den största skogsbranden i Sverige sedan åtminstone 1950-talet.

Nu har myndigheterna återbesökt brandområdet. I videon ovan kan du se skillnaden och höra vilka lärdomar de dragit av misstagen.

Stora skogsbränder i Sverige

2014 – Västmanland
Beskrivs som den enskilt största skogsbranden i Sverige sedan åtminstone 1950-talet. Totalt omfattade branden en yta på 13 800 hektar. Branden startade 31 juli, var under kontroll 11 augusti, men bedömdes vara helt släckt först i april 2015. En person omkom.

Branden orsakades av en skogsmaskin som utförde markberedningsarbeten på ett kalhygge.

2018 – Gävleborg, Dalarna och Jämtland
Under sommaren 2018 drabbades Gävleborgs län, Jämtlands län och Dalarnas län av flera stora och svårsläckta skogsbränder. Bränderna var många och omfattade tillsammans omkring 25 000 hektar. I Gävleborgs län fanns fem större brandområden, alla i Ljusdals kommun. Byn Kårböle omringades av branden och de boende tvingades att evakuera i två veckor.

Källa: SMHI, MSB och regeringens utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet