En polis i uniform till vänster och en bild från bragebron vid ett av bomblarmen till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har ett förhöjt terrorhot i Sverige. Det innebär att man numera måste vara mer observant på sin omgivning. För fem år sedan kunde man bara ha gått förbi, säger Ola Severinsson. Se mer i klippet. Foto: SVT

Polisen om farliga föremålen: ”Man måste vara mer uppmärksam”

Publicerad

De senaste dagarnas fynd av misstänkt farliga föremål utomhus i Kalmar och Växjö är enligt Polisen en konsekvens av det ökade våldet som syns på andra platser i landet. Men ännu finns ingen tydlig koppling till gängkriminalitet.

– Vi har en total ökning av sprängningar och gängkriminalitet i landet i stort och det är det vi ser även här. Därmed inte sagt att händelserna här är kopplade till gängkriminalitet, säger Ola Severinsson, kommissarie på polisen i Växjö.

Tre larm – två explosiva föremål

I slutet av förra veckan hittades ett misstänkt farligt föremål under Bragebron i södra Kalmar. Föremålet visade sig vara skarpt och hanterades av Nationella bombskyddet.

Under helgen hittade en privatperson ett annat misstänkt föremål i Funkabo i Kalmar. Det visade sig sedan vara ofarligt, men var byggt att se ut som en bomb, enligt polisen. Under helgen hittades även ett misstänkt föremål på Östra Lugnet i Växjö. Efter att det undersökts av bombgruppen konstaterades även det vara skarpt.

Ola Severinsson svarar på frågor om de många bomblarmen i Småland den senaste tiden i videospelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.