En intervju äger rum i ett klassrum med skrivbord och hyllor i bakgrunden. En person, som håller en mikrofon, ställer frågor till en annan person som står framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt grundlärarutbildningens ledare, Tor Ahlbäck, har Linnéuniversitetet inte noggrant studerat vad tappet beror på. Foto: SVT

Tapp för lärarutbildningen – halvering av sökande till Linnéuniversitetet

Publicerad

Trots satsningar på att höja läraryrkets status sjunker ansökningarna till lärarprogrammen runt om i landet. På Linnéuniversitetet var det dubbelt så många som sökte för tio år sedan.

För tio år sedan var det över 1300 personer som sökte ett grundlärarprogram vid Linnéuniversitetet – i år är siffran hälften så många, 648 stycken. Trots nationella satsningar på lärarlöner är det en trend i hela Sverige.

Linnéuniversitetet har ökat sina ansträngningar för att nå blivande lärare.

Allt färre vill bli lärare

– Inför den här terminen har man kontaktat alla studenter som sökt. Och vi tror att fler har påbörjat sina studier av den anledningen, säger Tor Ahlbäck, lektor i pedagogik och ledare för grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitetet.

Sämre betyg

Trots det har man inte fyllt alla platser – och det genomsnittliga meritvärdet för de antagna studenterna har sjunkit med 1,23 meritpoäng på tio år.

– Det har självklart stor betydelse och det märker vi i lärarutbildningen. Det handlar om att klara av de akademiska studierna, det ställer stora krav

Kan man inte bli en jättebra lärare, även om man har sämre betyg?

– Absolut. De som är lite äldre och misslyckats med sina gymnasiestudier, de kan bli fantastiska lärare. För de känner motivation. Men de kan ha större utmaning under utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet