en bild tagen ovanifrån på Södertälje tingsrätt i skymning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Rasmus Öman om hur han ser på att bara en av fyra av de åtalade dömdes för olaga hot efter att ha stormat studentfesten i början av sommaren. Foto: SVT

Ändrade sin historia under rättegången – åklagaren efter domen: ”Vittnena var rädda”

Publicerad

På övervakningskamerorna från studentfirandet syns hur flera festdeltagare försöker stoppa de maskerade männen som vill ta sig in i lokalen. En av dem berättar dagen därpå i förhör att han hotats med pistol – men under rättegången tar han tillbaka uppgifterna.

– Jag upplevde att flera av dem som var där på plats var rädda att tala om vad de har sett och varit med om, säger åklagaren Rasmus Öman.

En person, som kopplas till Ronnafalangen, döms till ett års fängelse för grovt olaga hot efter att stormat ett studentfirande i Södertälje i början av sommaren.

En av festdeltagarna, och den enda målsägande i fallet, berättar dagen därpå såhär i förhör med polisen:

Kriminella nätverken i Södertälje

”Jag såg livet passera. Jag tänker att den är äkta. Jag ser rätt in i mynningen. Han tittar på mig aggressivt. Jag backar och blundar”.

Men under rättegången säger han att inte har något minne av att ha sett en pistol överhuvudtaget under kvällen.

Tydlig koppling till gängkriminalitet

Åklagaren tycker att det är allvarligt att så pass många dras in i något som han menar har tydliga kopplingar till gängkriminalitet.

– Man var ju på jakt efter en person som inte var på den här studentfesten, men det är ju många andra som drabbas av deras framfart istället, säger Rasmus Öman.

Huvudregeln vid rättegångar är att all relevant bevisning ska tas upp och presenteras muntligen såsom nya förhör med vittnen och inte genom hänvisning till tidigare förhör eller dokument som skickats in till rätten.

Kan spela upp tidigare förhör

Men sen 1 januari 2022 är det möjligt för åklagare att spela upp ljud- och bildinspelning från tidigare förhör. Anledningen till lagförändringen är just sådana här situationer där vittnen kan vara oroliga för att berätta vad de varit med om när det väl blir rättegång.

– Så lagändringen är ju bra i sig, det har ju absolut bidragit till att lagföra personer. Just i det här fallet fanns det bra övervakningsfilmer som bidrog till att i alla fall en person kunde fällas för ansvar, säger Rasmus Öman.

Under sommaren – och innan rättegången – besköts mannens bostad vid två tillfällen, en utredning som fortfarande pågår.

– Arbetshypotesen är ju att det är en hämnd för att han talat om vad som inträffat på studentfesten, men det är något utredningen får visa.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet