En tvådelad bild som visar en studenten Casper Hansen till vänster i en inomhusmiljö. Till höger syns en skylt från Göteborgs Universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Casper Hansen studerade till lärare, men var inte nöjd med utbildningen och hoppade av. Nu pluggar han på en utbildning som kommer ge honom både en civilingenjörsexamen och behörighet att undervisa på gymnasiet. Foto: Alva Olsson, Emmy Ottosson

Casper ska bli gymnasielärare – men väljer bort lärarutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av alla som påbörjar ämneslärarprogrammet på Göteborgs universitet hoppar av. Universitet ska nu kartlägga varför.

– Nu pluggar jag till civilingenjör inom IT i stället, och kommer få behörighet som gymnasielärare på köpet, säger den tidigare lärarstudenten Casper Hansen.

Göteborgs universitet har länge haft problem med att många ämneslärarstudenter väljer att lämna utbildningen i förtid. De senaste åren har det blivit lite bättre, men fortfarande är det omkring 40 procent som hoppar av.

Nu kommer skolan börja intervjua avhopparna.

Allt färre vill bli lärare

– Vi är intresserade av att få en mer nyanserad bild av varför studenter väljer att hoppa av, säger Ola Strandler, ansvarig för ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet.

Stressig arbetsmiljö på lärarpraktiken

Två av dem som valde att inte gå klart utbildningen är Linn Andén och Casper Hansen.

– Det avgörande för mig var när jag kom ut på praktik på skolorna. Det var hög arbetsbelastning och det var märkbart att lärarna var stressade, säger Linn Andén.

Ska bli lärare via Chalmers i stället

Casper Hansen hade däremot en bra upplevelse av praktikperioden. Att han hoppade av berodde istället bland annat på att han tyckte att utbildningen var för smal.

– Jag tyckte att det var lite mycket jobb för det värdet man fick ut av sin examen, säger han.

Hör mer om varför Casper hoppade av – och hur han istället kommer att få både en civilingenjörsexamen och masterexamen med behörighet som gymnasielärare på samma gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet