Hemma hos författaren och journalisten Arne Müller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns anledning till oro”, säger Arne Müller om de gröna industrisatsningarna i norr. Foto: Elin Moberg/SVT

Arne Müller målar upp mörk bild av industrisatsningarna i norr: ”Överhängande risk för misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Elbrist, avsaknad av bostäder och bristande insatser från staten. Det här är några förklaringar till varför författaren och debattören Arne Müller tror att industrisatsningarna i norr kommer att bli ett misslyckande.

– Det finns en överhängande risk för misslyckande. Det skulle vara oerhört tragiskt, säger han till SVT.

I sitt Sommarprogram i P1 målar debattören och författaren Arne Müller målar upp flera möjliga scenarier kring hur det ska gå för de stora industrisatsningarna i norr.

Det handlar bland annat om batterifabriken Northvolt i Skellefteå och H2 Green Steels satsning på fossilfritt stål i Boden.

Industriboomen i norr

Redan nu kan man se att det kärvar med samhällsfunktionerna, vad gäller bland annat brist på bostäder och att tillståndsprocesserna går långsamt. Arne Müller anser att staten behöver ta ett större ansvar för att hjälpa de berörda kommunerna.

Risk för fler konflikter

Han menar att även om industrierna skulle kunna bidra med en del bra i klimatomställningen så finns det en risk att de leder till en exploatering av de återstående naturresurserna.

– Vi kommer att se konflikter kring vindkraft och gruvor. Det är enorma projekt som planeras, som kommer att vara kontroversiella, säger Arne Müller.

Arne Müller har tidigare jobbat på både TV4 och SVT men är sedan 2017 frilansskribent och författare.

I klippet hör du mer om varför han anser att boende i norr bör vara oroliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet