Tåg på väg ut genom tunnel, Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om tågtrafiken kommer igång längs hela sträckan mellan Umeå och Sundsvall i dagarna kommer problemen med säkerhetssystemet att bestå i sex veckor till. Trafikverkets Felicia Danielsson förklarar i klippet. Foto: SVT

Trafikverket: Därför kommer tågtrafiken att krångla i sex veckor till

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kväll – tidigast – kan tågen rulla igen på hela sträckan mellan Sundsvall och Umeå, för första gången sedan i måndags. Men problemen blir hur som helst betydligt mer långvariga än så.

Under sex veckors tid kommer tågen att helt eller delvis gå i lägre hastigheter, vilket i sin tur leder till förseningar. Här i videon förklarar Trafikverkets presskommunikatör varför.

Som SVT kunde berätta under onsdagen är orsaken till problemen en uppdatering av säkerhetssystemet ERTMS.

Systemet som är nytt och som redan används på flera håll i Europa testas just nu på sträckan mellan Kramfors och Sundsvall. När en uppdatering skulle ske under måndagen gick något fel.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Påverkar bommar och signaler

Felet gör att bommar och ljud- och ljussignaler längs sträckan inte fungerar som de ska, vilket naturligtvis medför stora risker.

Men även om tågtrafiken kommer att vara igång igen längs hela sträckan mellan Umeå och Sundsvall under fredagsdygnet så kommer problemen enligt en prognos alltså att fortsätta i sex veckor till.

Hur kunde det bli så här? Hör Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Mer i ämnet