Det råder stor brist på lärare och allt färre söker till lärarutbildningar i landet. På Mittuniversitetet har antalet ansökningar minskat med elva procent de senaste tio åren.
Nu ska forskningsprojektet ”Lärare utan gränser” försöka hitta lösningar på lärarbristen samt skapa olika samverkansarenor mellan skolaktörer mellan län i Sverige och gränsen till Norge.
– Vi har en idé om att man kan jobba i båda länderna och gå över gränsen och göra en stark region, säger projektledaren Lena Boström, professor i pedagogik vid Mittuniversitetet.
12,5 miljoner kronor till projektet
Projektet, som är ett samarbete mellan forskare på Mittuniversitetet och två lärosäten i Norge, kommer pågå under 2024-2026 och har fått cirka 12,5 miljoner svenska kronor i så kallat Interreg-medel, som är pengar från EU-fonder.
Forskarna ska bland annat analysera data över hur lärarbristen sett ut och utvecklats under 2000-talet och hur den kan komma att utvecklas framöver. Fokus är på området ”Nordens gröna bälte”, som sträcker sig från Tröndelag, via Jämtlands län till Västernorrland.