Trots att tillgången till vård i Trehörningsjö var begränsad till att få träffa en läkare en gång i veckan så var den viktig, menar Sandra Fahlén, som är boende i Trehörningsjö.
– Just därför att det var så lite, spelade det så extremt stor roll, säger hon.
Hon är besviken på regionens politiker och tjänstemän som bjöd in till medborgardialoger där de lovade förbättrad vård efter att hälsocentralen lagts ner.
Men av den förbättringen blev det bara förändring och försämring.
Var tredje får vänta för länge
Trehörningsjö med sina drygt 149 invånare får stå som exempel, men den dåliga tillgängligheten gäller hela Västernorrland. Genom en sammanställning av bland annat statistik som mäter hur regionerna lever upp till vårdgarantin kan Uppdrag granskning och de lokala nyheterna i Västernorrland visa att Västernorrland har haft sämst tillgänglighet i hela Sverige under perioden 2016 till 2020.
Här har nästan var tredje patient fått vänta längre tid på vård än vad lagen säger. I de bästa regionerna är det knappt var tionde patient.
– Jag tror det handlar om bemanning, svårt att hyra in personal och under en lång tid, ekonomiskt tufft läge, säger Glenn Nordlund (S), regionråd Region Västernorrland.
Se mer om vården i Västernorrland i klippet ovan.
Har du fått vänta länge på vård i Västernorrland?
Granskning av ögonområdet? • Undrar så varför ingen granskar ögonområdet och inte heller gjort det under många år? 2009 försökte två ögonläkare varna och upplysa genom en artikel i "Dagens medicin" om komplikationer och att det redan då var en fråga om att locka patienter.
(Den här kommentaren är modererad eftersom externa länkar inte är tillåtna i kommentarsfältet /admin)
Gerd • Genom åren får vi höra på TV att busslinjer och tågsträckor med mera ska läggas ned för de är inte lönsamma. Går det att räkna lönsamhet på allt?. En ambulans behövs när någon blir sjuk och att den då är i närheten. Vi ska istället vara glada för varje gång som den inte behöver användas. Så därför behöver vi nog räkna ut hur många ambulanser som vi skulle behöva. Kanske finns det fler platser i landet som skulle behöva fler? Så är det även med vårdcentraler och tandvård. De behöver vara nära och att man får en tid när det behövs. Annars monterar vi ned allt det som är viktigt och ger oss trygghet.
Uffe • Sveriges kommuner och regioner skriver nu att "Inget sjukvårdssystem i världen är köfritt". Det kan vi nog alla hålla med om. Men då köer blir för långa så att patienter far illa då måste det väl vara något annat? Kan det vara för lite personal i förhållande till de patienter som behöver vård?
Per-Ove • Det går inte längre att ringa till vårdcentralen i Örnsköldsvik! Nu ska man chatta med en sjuksköterska ! Vi som är gamla och inte kan med de här nyheterna och som kanske även saknar mobiltelefon kan inte få kontakt med vården längre. 1177 funkar inte för att boka tid till läkare. Så hur ska vi göra?? Vill vården att vi äldre ska avlida så fort som möjligt?
Vad säger vårdgarantin?
Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver.
Vård ska ges först till den som har störst behov.
• Samma dag som du söker vård ska du få kontakt med primärvården
• Inom tre dagar ska du få en medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal
• Inom 90 dagar ska du få en första tid för besök på specialistmottagning, om du har fått remiss för det
• Behandling ska påbörjas inom 90 dagar från att läkaren beslutade om behandling, till exempel operation
• Om din mottagning inte kan ge dig vård inom tidsgränsen ska du erbjudas vård på annan mottagning
• Vårdgarantin gäller inte återbesök
Regionerna kan ha andra tidsgränser än den nationella vårdgarantin. De får bara var kortare inte längre
Källa: 1177 Vårdguiden