Per-Olof Nutti

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Samerådets ordförande Per-Olof Nutti om COP29 i Baku. Foto: SVT

Besvikelsen stor på COP29: ”De lyssnar inte på urfolk”

Uppdaterad
Publicerad

Samerådets ordförande Per Olof Nutti, är nyligen hemkommen från klimatmötet COP29 i Baku, Azerbajdzjan.

Han är besviken på att världens största länder inte kan komma överens.

– De lyssnar inte på urfolk, säger han.

Klimatmötet COP29 ska enligt planerna avslutas under fredagen. Förhandlingar om en ny avtalstext har pågått hela natten.

Så här långt har besvikelsen varit stor från flera håll. Förhandlare, delegater och olika ideella organisationer uttryckte under fredagen stor frustration över det avtal som förhandlats fram senaste dygnet.

Klimatmöte COP29

– Inget avtal är bättre än ett dåligt avtal, sa aktivisten Henat Singh till Reuters.

”Känns som att vi pratar till en vägg”

Från samiskt håll har Samerådet varit på plats med fyra personer. En av dem är den nyvalde ordföranden Per Olof Nutti.

Samerådet har arbetat i urfolksgruppen där man tillsammans har jobbat fram en skrivelse till högsta beslutande organet. I skrivelsen har de förklarat hur urfolken ser på klimatförändringarna, vad som har skett i respektive område och man ger också råd över hur man tycker att arbetet borde göras framåt.

Nutti är däremot tveksam till om det arbetet verkligen kommer leda fram till något.

– De lyssnar inte på oss, de lyssnar inte på urfolk. Vi får kämpa och förklara men det känns som att vi pratar till en vägg. De tar inte vara på vad vi säger och de verkar inte heller bry sig om vad som händer runt om i världen, säger han.

”Verkar gå bakåt”

Nutti upplever att klimatarbetet på COP-mötena har börjat ta steg bakåt.

– Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inte att det hänt särskilt mycket sedan jag var med senast. Jag tycker att verkar gå bakåt eftersom det stora staterna inte klarar av att komma överens och det är ju A och O.

Mötet ska enligt planerna avslutas under fredagen. Det är dock högst oklart om mötets stora fråga kommer vara löst tills dess. Det handlar om att lösa klimatfinansieringen och gå från dagens mål på 100 miljarder dollar om året från rika länder till tiofalt mer.

Fattiga länder behöver och vill ha 1300 miljarder dollar om året för att genomföra klimatmålen. Men än så länge bromsas det av EU, USA och andra rika länder som i avtalet som presenterades på fredagen erbjuder sig betala 250 miljarder dollar per år fram till 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet