Tvådelad bild. Hugo von Essen på Utrikespolitiska institutet. Till höger en förstörd gul byggnad i Kurskregionen som en ukrainsk soldat står framför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför valde Ukraina att gå in i Kursk? Hör experterna Hugo Von Essen och Oscar Jonsson om vad offensiven innebär för kriget. Foto: SVT, EPA/STRINGER/TT

Chatta med SVT:s team i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12.00 kan du chatta med Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt, på plats i Poltava.

Ställ gärna din fråga om kriget i Ukraina här.

Chatta med SVT:s team i Ukraina

Dan Laurin • Är ukrainarna nöjda med de svenska vapen de använder?

Hej Dan,

Ja, det vi har mött har varit mycket nöjda men vapnen räcker inte. Det går ju åt en väldigt mängd tyvärr i kriget. Vi hoppas kunna berätta mer om hur vapnen tagits emot.

Nu tackar vi för oss! Tyvärr hade vi lite dåligt nät för vi var på resande fot, men tack för många bra frågor. Nu drar vi ut på inspelning. Önskar er en fin vecka!

Kalle • Vad har Ukrainarna för privata behov nu, vad saknas? (Tex kläder, hygienartiklar, mediciner, mat etc)

Hej Kalle,

Kläder är det gott om, liksom mat men det behövs utrustning, medicinsk och militär. Och så finns det ju alla miljoner internflyktingar som saknar det mest och inte har råd att köpa.

Helen • Hej, jag som själv är musiker och konstnär undrar över hur vardagen för kulturarbetarna i Ukraina ser ut? Pågår deras arbete med konserter, föreställningar mm? Och så undrar jag hur studenterna på universiteten har det, pågår utbildningen som innan kriget eller?
Stort tack för ert goda och viktiga arbete!
Mvh Helen

Hej Helen,

Det här är något jag verkligen skulle vilja hinna rapportera mer om. Men kulturen är verkligen levande i Ukraina, det pågår ständigt konserter, föreställningar mm. Universiteten är igång och studenterna försöker tänka framåt, även om krig gör det svårt att föreställa sig morgondagen. Många beskriver det som att de vill göra Ukraina till ett exempel för omvärlden eftersom man nu har alla chanser att göra om och göra rätt inom många områden, tex miljön.

Albert • Hej

jag är nyfiken hur lägets bilden ser ur i Sumy stad. eftersom det är så pass nära till Kursk området. har Sumy blivit bommad mera än tidigare?

Hej Albert,

Sumy bombas mycket hårt just nu. I förrgår träffades ett äldreboende och en person dog och många skadades svårt. Men staden står kvar och kämpar vidare. Det är en väldigt mysig stad, med historiska kvarter och gågator.

Monica • Tack för era fantastiska reportage från Ukraina! Ni gör ett mycket viktigt arbete, och låter oss ta del av unika människoöden och visar hur samhället upprätthålls under enorma påfrestningar. Tack!

Tusen tack! Vi gör vårt bästa för att berätta om situationen här i Ukraina.

Lars Andersson • Hur går det vid Pokrovsk- har inte sett någon rapportering därifrån på ett tag

Hej Lars,

Läget är mycket svårt vid Pokrovsk där Ryssland just nu satsar hårt för att inta staden. Det är en viktig stad för Ukraina och om den faller kommer det få stora konsekvenser i kriget. Man kommer tex få möjlighet att nå staden Kramatorsk. Man har lyckats hålla tillbaka ryssarna något men läget är inte alls bra.

Vi hoppas kunna rapportera mer om detta snart.

Sofia • Hur ser tillgången/variationen ut för mat i Ukraina? Är den enahanda, vad finns att köpa (är det öht någon leverans utifrån till affärer) eller är det "bara" bistånds-mat utifrån?

Hej Sofia,

Det finns gott om mat och det är fantastisk kvalité på maten, Men det har blivit dyrare på senare tid, både pga kriget och av andra anledningar (samma som hos oss). Sen är det många internflyktingar som inte har jobb och många jobb har försvunnit med kriget, vilket gör det det tufft. Men mat finns det absolut!

Adnaan • Vrfr kriget Ukraina så viktigt an andra kriget som händer i världen liksom kriget Israel och palestinier/Lebanon,Yemen kriget i Africa Somalia,Sudan.

Hej Adnaan!

För att Ukraina ligger nära Sverige och det här kriget påverkar allas vår säkerhet i Europa. Det är självklart viktigt att rapportera från andra konflikter i världen också och det gör SVT.

Anders • Hur och vem bestämmer vilka städer ni ska åka och rapportera ifrån i Ukraina? Och har ni någon fast punkt på ett hotell te.x i en stad som ses som säker när det är krig eller hur bor ni?

Hej Anders,

Vi gör en hel del research inför resan och kommer med förslag till våra redaktörer på inslag vi vill göra. Sen blir det ofta nyhetsläge när vi är på plats och vi måste berätta om det som händer och får då släppa det vi håller på med och åka dit där det händer.

idéer och händelseutvecklingen styr alltså vart vi åker.

Lewis • varför rapporterar inte SVT något om att män våldsamt grips av militärrekryterare på gatan och skickas till fronten? Eller de många män som dog när de försökte fly från landet, eller hur små städer är tomma på män för att de gömmer sig för att inte tvingas slåss? Detta är i andra västerländska medier men om du läser SVT så tror du att Ukraina är ett paradis och deras regering är änglar.

Hej Lewis,

Det är ett jobb som mina kollegor Bengt Nordborg och Emil gjorde under sina förra resa hit. De träffade en som inte vill strida.

Städerna är inte tomma på män. Männen syns i stadsbilden men det behövs verkligen fler soldater vid fronten. Ukraina har dock byggt upp sin armé mycket på frivillighet så det är ett problem nu när man verkligen behöver fylla på. Många vill inte åka för att det fortfarande saknas en lag för demobilisering. Folk vill inte strida utan att veta när de ska få komma hem igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet