Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Volodymyr Zelenskyj och SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem punkter – här är innehållet i Zelenskyjs segerplan. Foto: Ukrainas presidentkansli & Filip Brusman

Kriget i Ukraina

Husdjur nu tillåtna i Ukrainas skyddsrum

Husdjur är från och med nu formellt tillåtna i ukrainska skyddsrum, efter ett beslut av inrikesdepartementet. Djuren måste hållas under uppsikt och separat från övriga personer i skyddsrummet.

Beslutet togs i ljuset av att en 11-årig flicka och en 12-årig pojke försökte ta sig in i ett skyddsrum utanför Kiev i december. Men vakten nekade dem inträde eftersom de hade en hund med sig, trots en pågående robotattack.

En förundersökning om brott har inletts kring händelsen.

En samlingsplats i Kiev hjälper barn att bearbeta sina upplevelser av kriget med hjälp av hundarna Chelsea och Nike. Foto: Roman Hrytsyna/TT

Överblick

Pentagon: Nordkorea har skickat 10 000 soldater

Nordkorea har skickat 10 000 soldater för att tränas i Ryssland och som kommer att strida i Ukraina inom ett par veckor, uppger Pentagons talesperson Sabrina Singh på måndagen enligt AP.

Sabrina Singh säger att soldaterna har rört sig närmare den ukrainska gränsen, skriver AP.

Sydkoreas underrättelsetjänst har tidigare uppgett att Nordkorea planerar att skicka mellan 10 000 och 12 000 soldater fram till december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj på plats på Island - ska diskutera segerplan

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats på Island för att delta i Nordiska rådets möte i Reykjavik på tisdagen.

Under mötet planerar han att diskutera Ukrainas segerplan, som presenterades tidigare i oktober, rapporterar Reuters. Han kommer även att delta i möten med allierade om bilaterala samarbeten.

Samtalen kommer enligt Zelenskyj fokusera på finansiering av inhemsk vapenproduktion, långdistanskapacitet och träning av ukrainska styrkor.

Vad innehåller segerplanen? Titta på klippet ovan.

Nordkoreanska trupper kan skickas till Ukraina tidigare än vad man tidigare trott

Nordkoreanska trupper kan sättas in i Ukraina snarare än vad man först trott. Det uppger Sydkoreas president Yoon Suk Yeol enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Den sydkoreanska presidenten har under måndagen haft ett telefonmöte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där de diskuterat uppgifterna om de nordkoreanska trupperna som nu ska ha skickats till Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Natochefen: Nordkoreanska soldater i Ryssland

Nordkoreanska soldaters eventuella närvaro i kriget mot Ukraina har diskuterats mycket den senaste tiden.

Nu bekräftar Natochefen Mark Rutte att nordkoreanska soldater är på plats i Ryssland, rapporterar Reuters.

– Jag kan bekräfta att nordkoreanska soldater har skickats till Ryssland, och att trupper har placerats i Kursk-regionen.

Han kallar det för en "signifikant eskalering" av Rysslands krigföring, och ett hot mot säkerheten i Europa. Rutte säger att över 600 000 ryska soldater har dödats eller skadats hittills i kriget, och att de nordkoreanska soldaterna visar på Putins "desperation". Nato följer utvecklingen noga, säger Rutte.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Mark Rutte uppgett att 600 000 ryska soldater dödats. Rätt är att 600 000 ryska soldater dödats eller skadats i kriget.

Markerad händelse

Ryssland förnekar inblandning i valet i Georgien

Kreml uppger att Ryssland inte varit inblandade i det georgiska valet, rapporterar Reuters.

Det sittande proryska regeringspartiet Georgisk dröm segrade i valet, men resultatet ifrågasätts av flera internationella observatörer.

Även Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, och Nato har gått ut och krävt en utredning om misstänkt valfusk.

Men Kremls talesperson Dmitry Peskov slår ifrån sig och menar att det rör sig om utländska parter som försöker att "destabilisera" Georgien.

Ukraina har skjutit ner drönare

Ukrainas luftförsvar har förstört 66 av 100 drönare som avfyrats av Ryssland under natten mot måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare 24 drönare som avfyrats har man inte lyckats lokalisera. Enligt militären ska flera ha träffat civil infrastruktur.

Flera skadade efter attack mot Charkiv

Minst sju personer har skadats efter en rysk attack mot den ukrainska staden Charkiv, uppger stadens borgmästare Ihor Terechov.

Attacken ägde rum strax efter klockan 01 och ett nio våningar högt bostadshus ska ha träffats samtidigt som ett flertal explosioner ägde rum runt om i staden.

Tidigare under söndagskvällen skadades också minst sex civila, tre män och tre kvinnor, då Ryssland attackerade flera av Charkivs stadsdelar med så kallade guidade flygbomber. Ukrainsk polis utreder de ryska angreppen som krigsbrott.

Även staden Tjuhuiv i Charkivregionen har attackerats under natten, men där ska ingen människa ha skadats.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

I ukrainska frontstaden lever man under jord

Huljajpole, en stad bara några kilometer från frontlinjen i södra Ukraina, är under ständig beskjutning. Varken vatten, gas eller el finns att tillgå – förutom på vissa underjordiska samlingsplatser.

– Vi var här för ett och ett halvt år sedan. Det fanns då ett sjukhus, en marknad och folk på gatorna. I dag är allt ödelagt, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg.

Läs artikeln här.

Zelenskyj gästar Nordiska rådets möte på Island

President Volodymyr Zelenskyj kommer att gästtala vid Nordiska rådets möte i Reykjavik på tisdag, enligt ett pressmeddelande.

Han kommer under besöket att träffa de nordiska statsministrarna. Efter mötena är en gemensam pressträff planerad att äga rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stridssjukvårdaren vilar upp sig på Gotland

De jobbar mitt i kriget och under enorm stress. Under en vecka har ett 60-tal personer som är sjukvårdspersonal i Ukraina fått möjlighet att komma till Gotland för att vila upp sig och få hjälp att bearbeta sina upplevelser.

Läs artikeln här.