Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Volodymyr Zelenskyj och SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem punkter – här är innehållet i Zelenskyjs segerplan. Foto: Ukrainas presidentkansli & Filip Brusman

Kriget i Ukraina

Ryssland: Skjutit ned 30 ukrainska drönare

Det ryska försvarsdepartementet skriver på Telegram att man skjutit ned minst 30 ukrainska drönare under natten.

Drönarna förstördes över Rysslands södra regioner Voronezj, Brjansk, Orjol, Lipetsk och Belgorod, rapporterar departementet tidigt på söndagen.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stridssjukvårdaren vilar upp sig på Gotland

De jobbar mitt i kriget och under enorm stress. Under en vecka har ett 60-tal personer som är sjukvårdspersonal i Ukraina fått möjlighet att komma till Gotland för att vila upp sig och få hjälp att bearbeta sina upplevelser.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Ukraina: Ökad rysk aktivitet på sydfronten

Ryska styrkor har de senaste dagarna rört sig framåt i områdena sydväst om den mindre staden Velyka Novosilka, uppger en talesperson för Ukrainas militär på nationell tv.

Striderna ska ha intensifierats där efter ryssarnas erövring av Vuhledar i början av oktober. Redan då pekades Velyka Novosilka ut som ett potentiellt nästa mål för Ryssland.

Frontlinjen på sydfronten har knappt rört på sig under året. Ukrainarna har dock pressats bakåt i huvudsak vid Robotyne som återtogs under sommaroffensiven 2023.

Putin: Kommer att svara om Ukraina får lov att anfalla i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin säger till en rysk tv-reporter att Ryssland kommer att använda sig av "en rad svar" om USA och Nato ger Ukraina lov att använda västerländska långdistansvapen för angrepp inne i Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA och Nato har varit försiktiga med sin inställning till användandet av långdistansvapnen mot mål i Ryssland, eftersom detta skulle kunna leda till eskalering i kriget.

Markerad händelse

Borgmästaren: Drönarattack mot Kiev

Ukrainas luftförsvar sattes igång tidigt på söndagen för att genskjuta en våg av ryska drönare på väg mot Kiev, rapporterar borgmästaren i den ukrainska huvudstaden.

"Stanna i skyddsrummen", tillägger Vitalij Klytjko på Telegram.

Stefan Ulander • USA hjälper ju Israel att skjuta ner robotar, varför kan inte Nato skjuta ner robotar och drönare inne på Ukrainas territorium utan att vara del i kriget ?

Hej Stefan! Zelenskyj har kritiserat USA för just detta och menar att Ukrainas allierade skulle kunna rädda många liv genom att skjuta ner ryska robotar och drönare över landet.

Men Pentagon har svarat att det inte är aktuellt då konflikterna är "två helt olika landskap". Enligt dem skulle Nato med en sådan åtgärd riskera att hamna i krig med Ryssland.

Polens utrikesminister har dock uttryckt en vilja att skjuta ner inkommande ryska projektiler över västra Ukraina för att skydda polskt territorium. Läs mer här.

EU om stora lånet: Bidrar med 18 miljarder euro

EU-kommissionen skriver i ett uttalande att de välkomnar den konsensus som uppnåtts mellan unionen och G7-länderna rörande det 45 miljarder euro stora lånet till Ukraina.

Lånet ska enligt överenskommelsen täckas av ränteintäkterna från de frysta ryska tillgångarna i Europa. Pengarna ska användas för att stärka Ukrainas ekonomi och militär samt för uppbyggnaden av det krigshärjade landet.

Enligt kommissionen kommer EU:s bidrag att uppgå till totalt 18 miljarder euro.

Markerad händelse

Nytt humanitärt stöd till Ukraina

Regeringen har beslutat om ett nytt humanitärt stödpaket till Ukraina på 110 miljoner kronor. Största delen går till att hjälpa civilbefolkningen under vintern, till exempel genom att trygga tillgången till värme, elektricitet, mediciner och vatten.

Bistånds- och handelsminister Benjamin Dousa (M) pekar på att Ryssland i sin krigföring riktar in sig på civil infrastruktur och har slagit ut stora delar av värme- och elförsörjningen i Ukraina.

"Det får såklart allvarliga konsekvenser ju kallare det blir", kommenterar han i ett pressmeddelande.

TT

Ny info om storlånet till Ukraina

Tidigare i veckan meddelade EU och G7-länderna att Ukraina kommer att få 531 miljarder kronor (50 miljarder dollar) i bilaterala lån från USA, EU, Kanada, Storbritannien och Japan.

Nu är det bekräftat att utbetalningarna, garanterade med frysta ryska tillgångar, börjar från och med 1 december i år och löper fram till slutet av 2027. Alla lån ska träda i kraft senast den 30 juni 2025.

Markerad händelse

Flera döda i Dnipro efter rysk attack

Ryssland har utfört en robotattack mot staden Dnipro i centrala Ukraina under fredagskvällen, enligt den regionala guvernören Serhij Lysak.

Fem personer har dött och ytterligare 21 är skadade, varav ett barn.