Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Volodymyr Zelenskyj och SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem punkter – här är innehållet i Zelenskyjs segerplan. Foto: Ukrainas presidentkansli & Filip Brusman

Kriget i Ukraina

200 nordkoreanska veteraner erbjuder sig hjälpa Ukraina

Nära 200 före detta nordkoreanska militärer har anmält sig frivilla att utföra "psykologisk krigföring" för Ukraina mot nordkoreanerna som sägs ha anslutit till den ryska armén, skriver Hongkong-baserade South China Morning Post.

- Vi är alla militära veteraner som förstår Nordkoreas militära kultur och psykologiska skick bättre än någon annan, säger Ahn Chan-il, professor emeritus på Open Cyber universitet i Seoul till tidningen.

Ex-militärerna, som tjänstgjorde mellan sju och tio år och nu bor i Sydkorea, är beredda att utföra psykologisk krigföring genom högtalare, pamfletter och som översättare.

Från Sydkorea genomförs i dag liknande aktioner mot Nordkorea.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Jag har inte hört att Trump vill avsluta stödet

Oron är stor i många europeiska länder att USA:s stöd till Ukraina kommer att delvis eller helt försvinna om Donald Trump blir president, men Zelenskyj har inte hört om sådana planer.

- Jag har inte hört Trump säga att han vill avsluta stödet. Vi vet inte vad som kommer hända. Vi förstår alla risker om vad som kan ske. Den största risken är att USA:s policy förändras, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens, enligt RBC.

Den republikanske senatorn Jim Risch hävdade i en intervju med SVT:s Agenda att USA kommer att fortsätta bistå Ukraina även med Trump vid makten. Hör intervjun i videon ovan.

Markerad händelse

Ukrainas nya anfallsmål: rysk alkohol

Ukraina har kommit fram till ytterligare anfallsmål för sina drönarattacker in i Ryssland: destillerier för etanol. Detta i hopp om att förhindra ryska flyganfall.

"Det ryska militärflyget klarar sig inte utan alkohol. Från bränsle till bromssystem, vätskor för tekniska behov, rengöring, till anti-isningsmedel. Och det gäller både flygplan och rotorfarkoster.

Därför är anfall mot destillerier anfall mot ryska flygplan..." skriver Andrij Kovalenko, chefen för det ukrainska centret för motverkande av desinformation, på X under måndagen.

Inlägget kommer efter rapporter om att Ukraina anfallit ett etanoldestilleri på söndagen, skriver Kiev Independent.

Markerad händelse

Sverige ger 490 miljoner till Ukrainas försvarsmakt

I samband med Nordiska rådets möte i Reykjavik under måndagen meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att Sverige ger 490 miljoner i stöd till fonder till Ukrainas försvarsmakt. Svenska regeringen beslutade i torsdags att ge 230 miljoner kronor till ett danskt initiativ som stöttar upphandling av försvarsmateriel producerade i Ukraina.

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion har Sverige bidragit med cirka 57,4 miljarder kronor till olika insatser i Ukraina, enligt regeringen. Den största delen av Sveriges militära stöd består av vapen och utrustning.

Under tisdagen kommer Kristersson ha ett bilateralt möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Island.

Markerad händelse

Pentagon: Nordkorea har skickat 10 000 soldater

Nordkorea har skickat 10 000 soldater för att tränas i Ryssland och som kommer att strida i Ukraina inom ett par veckor, uppger Pentagons talesperson Sabrina Singh på måndagen enligt AP.

Sabrina Singh säger att soldaterna har rört sig närmare den ukrainska gränsen, skriver AP.

Sydkoreas underrättelsetjänst har tidigare uppgett att Nordkorea planerar att skicka mellan 10 000 och 12 000 soldater fram till december.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj på plats på Island - ska diskutera segerplan

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats på Island för att delta i Nordiska rådets möte i Reykjavik på tisdagen.

Under mötet planerar han att diskutera Ukrainas segerplan, som presenterades tidigare i oktober, rapporterar Reuters. Han kommer även att delta i möten med allierade om bilaterala samarbeten.

Samtalen kommer enligt Zelenskyj fokusera på finansiering av inhemsk vapenproduktion, långdistanskapacitet och träning av ukrainska styrkor.

Vad innehåller segerplanen? Titta på klippet ovan.

Nordkoreanska trupper kan skickas till Ukraina tidigare än vad man tidigare trott

Nordkoreanska trupper kan sättas in i Ukraina snarare än vad man först trott. Det uppger Sydkoreas president Yoon Suk Yeol enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Den sydkoreanska presidenten har under måndagen haft ett telefonmöte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där de diskuterat uppgifterna om de nordkoreanska trupperna som nu ska ha skickats till Ryssland.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Natochefen: Nordkoreanska soldater i Ryssland

Nordkoreanska soldaters eventuella närvaro i kriget mot Ukraina har diskuterats mycket den senaste tiden.

Nu bekräftar Natochefen Mark Rutte att nordkoreanska soldater är på plats i Ryssland, rapporterar Reuters.

– Jag kan bekräfta att nordkoreanska soldater har skickats till Ryssland, och att trupper har placerats i Kursk-regionen.

Han kallar det för en "signifikant eskalering" av Rysslands krigföring, och ett hot mot säkerheten i Europa. Rutte säger att över 600 000 ryska soldater har dödats eller skadats hittills i kriget, och att de nordkoreanska soldaterna visar på Putins "desperation". Nato följer utvecklingen noga, säger Rutte.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Mark Rutte uppgett att 600 000 ryska soldater dödats. Rätt är att 600 000 ryska soldater dödats eller skadats i kriget.

Markerad händelse

Ryssland förnekar inblandning i valet i Georgien

Kreml uppger att Ryssland inte varit inblandade i det georgiska valet, rapporterar Reuters.

Det sittande proryska regeringspartiet Georgisk dröm segrade i valet, men resultatet ifrågasätts av flera internationella observatörer.

Även Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, och Nato har gått ut och krävt en utredning om misstänkt valfusk.

Men Kremls talesperson Dmitry Peskov slår ifrån sig och menar att det rör sig om utländska parter som försöker att "destabilisera" Georgien.

Ukraina har skjutit ner drönare

Ukrainas luftförsvar har förstört 66 av 100 drönare som avfyrats av Ryssland under natten mot måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare 24 drönare som avfyrats har man inte lyckats lokalisera. Enligt militären ska flera ha träffat civil infrastruktur.