Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut, men även med marktrupper i landets södra delar. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut, men även med marktrupper i landets södra delar. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Kassem Hamadé i Beirut, Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Expressens utrikesreporter Kassem Hamadé på plats i Beirut. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Persson: "Man har ett öppet fönster nu"

Anders Persson, statsvetare på Linnéuniversitet, tror att Israel känner att man har medvind efter de två senaste veckornas framgångar mot Hizbollah.

- Man har ett öppet fönster nu skulle jag säga. Både fram till det amerikanska presidentvalet och till januari när en ny president installeras men även till när vintern är på ingång i Libanon och Israel vid samma tid, säger han och fortsätter:

- Jag har svårt att se att Israel ska strida med marktrupper i någon större skala i Libanon under vintern eftersom det missgynnar Israels tekniska system. Det är svårt att flyga drönare då. Vädret gynnar gerilla- och terrorgrupper.

Överblick

Markerad händelse

Libanon vädjar till omvärlden om akut hjälp

FN och den libanesiska regeringen vädjar nu till omvärlden om 426 miljoner dollar i akut humanitärt stöd till civila, på grund av det pågående kriget. Det rapporterar AP.

Bakom uppropet står Libanons premiärminister Najib Mikati och Imran Riza, FN:s humanitära samordnare för landet.

Mikati säger att Libanon genomgår ett av de farligaste ögonblicken i landets historia".

Enligt både FN och libanesiska medier är miljon människor just nu på flykt från sina hem i Libanon.

Källa: Räderna var bara ett kort avstånd från gränsen

En israelisk säkerhetskälla uppger till Reuters att de militärens räder i södra Libanon var begränsade och endast gick ett kort avstånd över gränsen.

Källan sa även att en markoffensiv mot Beirut inte är aktuellt, enligt nyhetsbyrån.

Röda korset: Situationen allt mer akut

Situationen i Libanon blir allt mer akut dag för dag, timme för timme - och behovet av humanitärt stöd är enormt, enligt Röda korset.

"Det behövs mat, vatten, madrasser, filtar och mycket mer. Och behoven ökar dramatiskt. Många människor sover nu hos släktingar, i skolor, moskéer och kyrkor, men många sover också på gatan eller i bilar", säger Andreas Sandin, landrepresentant Svenska Röda Korset i Libanon i en skriftlig kommentar till SVT på måndagen.

Organisationen arbetar för att få ut förnödenheter, samtidigt som säkerhetsläget för hjälporganisationer blivit allt mer osäkert. Vägarna är avstängda och sjukhus överbelastade, enligt Röda korset.

IDF: Flyglarm i centrala Israel

Enligt IDF är det flyglarm i centrala Israel efter att raketer avfyrats från Libanon nära gränsen. Det är bland annat flyglarm i Tel Aviv.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att vittnen rapporterar om att ljudet av explosioner har hörts.

Libanon: En av de farligaste perioderna någonsin

Libanons premiärminister Najib Mikati har uttalat sig om Israels "begränsade" markoffensiv.

Han säger under ett FN-möte att Libanon nu står inför "en av de farligaste perioderna" i landets historia.

Mikati uppmanar FN att hjälpa de människor som flytt.

- Runt en miljon av vårt folk har tvingats på flykt på grund av det krig som Israel för mot Libanon, säger han enligt nyhetsbyrån National News Agency.

- Vi efterlyser snarast mer hjälp för att förstärka våra pågående ansträngningar att ge grundläggande stöd till fördrivna civila.

(SVT/TT)

IDF: Krig mot Hizbollah, inte mot folket i Libanon

Den israeliska militären uppgav under måndagsmorgonen att de under natten genomfört räder längs gränden där de har gått in i Libanon där målen ska ha varit Hizbollah-fästen.

Enligt IDF ska Hizbollah gjort om libanesiska byar till baser där de gör sig redo för att attackera Israel.

- Vi kommer inte tillåta något likt 7 oktober att hända vid någon av Israels gränser, säger Daniel Hagari, talesperson för IDF.

Samtidigt uppger IDF att de vidtar åtgärder för att i så stor utsträckning som möjligt undvika civila förluster.

- Vårt krig är mot Hizbollah och inte mot folket i Libanon.

Huthirebellerna: Skickat drönare mot Tel Aviv

Huthirebellerna i Jemen uppger att de har skickat drönare mot militära poster i Tel Aviv och Eliat under morgonen. Det uppger gruppens talesperson Yahya Saree.

Det har inte kommit några rapporter om att drönare slagit ner i vare sig Tel Aviv eller Eliat. Enligt tidningen Times of Israel kan det vara samma drönare som IDF säger sig ha skjutit ned över Medelhavet tidigt på morgonen.

Bilder av personer i ruinerna av ett flyktingläger.
Under natten genomförde Israel ett flyganfall mot det palestinska flyktinglägret Ain al-Helweh där minst fem personer dödades enligt lokala myndigheter. Under morgonen har räddningstjänsten varit där och inspekterat skadorna på lägret. Foto: Mahmoud Zayyat/AFP/TT
Markerad händelse

IDF: Pågår intensiva strider

Den israeliska militären uppger att det pågår intensiva strider mot Hizbollah i södra Libanon, det skriver militärens talesperson Avichay Adraee på X. Även Hizbollah uppger att det pågår strider.

IDF har även utfärdat en varning till boende medborgare om att inte flytta fordon från det norra till det södra området av Litanifloden, som ligger nära gränsen.