Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Försiktig optimism i samtal om fred

Förhandlingarna om en vapenvila uppges gå i rätt riktning efter Hamas senaste bud. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska tala om saken med sitt säkerhetskabinett och USA:s president på torsdagen.

Hamas nya förslag är en reaktion på ett nyligen framlagt förslag från Israel. Dessa förslag kommer efter flera veckors förhandlingar, baserade på USA:s vapenvila förslag och antaget som en resolution av FN:s säkerhetsråd den 10 juni.

Eftersom ingen av parterna accepterade den tidigare resolutionen, har förhandlingarna fortsatt. Enligt en israelisk källa som talat med CNN, verkar det nu som att de är nära att nå en överenskommelse gällande ramarna för avtalet.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Kommer skicka kallelser till ultraortodoxa

Israels militär IDF meddelar att de kommer att börja skicka kallelser till mönstring till judiska ultraortodoxa män på söndag, rapporterar AP.

Detta efter att högsta domstolen beslutat att unga ultraortodoxa män ska börja mönstra för militärtjänstgöring, något som de tidigare varit undantagna från.

Undantaget har väckt reaktioner runt om i Israel sedan kriget mellan Israel och Hamas trappades upp.

Domstolen har slagit fast att undantaget "är diskriminerande", skriver AP.

Ultraortodoxa har tidigare protesterat mot försök till kallelse, och oroligheter kan väntas i samband med tisdagens besked.

Markerad händelse

Över 30 döda i flygattacker runt om i Gaza

Minst 30 personer har dött i israeliska bombningar på flera håll i Gaza sedan måndagskvällen, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Israel ska ha attackerat Gaza stad där 24 personer dött. I staden Khan Yunis i södra Gaza har minst 13 personer dött i en israelisk flygattack, skriver Reuters.

Enligt israeliska militären har man gjort "riktade räder mot terrorobjekt", men utvecklade inte resonemanget något ytterligare.

Markerad händelse

Åtta döda och flera skadade i attack mot skola i Gaza

Enligt Hamaskontrollerade palestinska hälsodepartementet har åtta palestinier dött och flera skadats i en israelisk flygattack mot en skola i centrala Gaza, rapporterar Reuters.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna.

Markerad händelse

Fler EU-sanktioner mot bosättare

EU sanktionerar nu ytterligare tre bosättarorganisationer och fem bosättare efter våldsamheter på Västbanken och i östra Jerusalem.

Enligt ett uttalande från EU:s ministerråd anklagas de utpekade för "allvarliga och systematiska människorättsövergrepp mot palestinier".

Sanktionerna innebär att de åläggs ett inreseförbud till EU, frysning av eventuella tillgångar i EU och att EU-medborgare förbjuds att göra ekonomiska transaktioner mot de utpekade.

Tidigare i våras införde EU sanktioner mot två
bosättarorganisationer och fyra individer.

Markerad händelse

Blinken uttrycker oro över dödstal i Gaza

USA:s utrikesminister Antony Blinken har uttryckt sin oro över den senaste tidens civila offer under ett möte med den israeliske nationelle säkerhetsrådgivaren Tzachi Hanegbi, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Blinken ska ha sagt att antalet civila offer i Gaza är "oacceptabelt högt", enligt det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller.

De senaste dagarna har den israeliska militären attackerat Gaza på flera håll, bland annat ett flyktingläger nära Khan Yunis i södra Gaza. Fler än 90 personer dog i attacken samt 300 skadades enligt det Hamaskontrollerade palestinska hälsodepartementet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Foto: Jacquelyn Martin/AP
Markerad händelse

Tre civila döda efter israelisk attack i Libanon

Enligt tre källor till nyhetsbyrån Reuters har tre civila dött efter en israelisk attack i den libanesiska staden Bint Jbeil.

Ytterligare tre personer ska ha skadats i luftangreppet. Enligt den israeliska militären så skedde attacken mot ett vapenlager.

Markerad händelse

Sjukhuset i Khan Yunis på randen till kollaps

En FN-medarbetare beskriver "fasansfulla scener" på Nassersjukhuset i södra Gaza efter lördagens israeliska attack mot Khan Yunis.

"Ventilationssystem stängdes av på grund av brist på el och bränsle och luften fylldes av bloddoft", säger Scott Anderson, direktör för Unrwa-frågor i Gaza i ett uttalande.

Nassersjukhuset är ett av de största sjukhusen i södra Gaza och det enda som bedriver verksamhet i Khan Yunis. Sjukhuset står nu på randen till kollaps, skriver AP.

En kvinna bär en flicka som skadats till Nassersjukhuset i Khan Yunis den 13 juli.
En kvinna bär en flicka som skadats till Nassersjukhuset i Khan Yunis den 13 juli. Foto: Eyad Baba/AFP
Markerad händelse

IDF: Hamastopp död i attack mot Khan Yunis

Dagen efter attacken mot Khan Yunis i södra Gaza, uppger den israeliska militären (IDF) att en högt uppsatt inom Hamas dödats. Det ska vara befälhavaren för Hamas Khan Yunis-brigad, Rafah Salameh, enligt uppgifterna.

Attacken ska enligt IDF varit riktad mot Hamas militära ledare Mohammed Deif. I anfallet dödades runt 90 palestinier, enligt Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Huruvida Deif skadats eller dödats i attacken är ännu oklart. Israel kan inte bekräfta att så är fallet.

Israels menar att Deif tillsammans med Salama bär det högsta ansvaret för attackerna den 7 oktober, där runt 1 150 människor dödades och runt 250 togs som gisslan.

Dagen efter attacken mot Khan Yunis i södra Gaza.
Foto: Mohammed Saber/EPA/TT
Markerad händelse

Uppgifter: Flera döda i attack mot FN-skola

Minst 15 palestinier uppges ha dödats i ett israelisk luftanfall i centrala Gaza på söndagen, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza.

Enligt Al Jazeera ska attacken ha riktats mot en FN-skola i flyktinglägret Nuseirat.

Den israeliska militären (IDF) hävdar i ett meddelande på Telegram att platsen fungerat som gömställe för Hamas och att man "på flera sätt försökte minimera risken att skada civila."

"De utnyttjar civila byggnader och civilbefolkningen som mänskliga sköldar för sina terrorattacker mot staten Israel", skriver man.

Markerad händelse

Hälsodepartementet: 90 döda efter attacken

I en israelisk attack mot Khan Yunis dog 90 personer och runt 300 skadades, varav flera allvarligt, uppger det Hamaskonstrollerade hälsodepartementet.

Israel uppger att attacken var riktad mot Muhammad Deif, Hamas näst högsta ledare i Gaza och befälhavare över Qassam brigaderna, Hamas militära gren. Deif var enligt Israel med och planerade attacken den 7 oktober.

Det har inte bekräftats om Muhammad Deif dog i lördagens anfall.

Läs mer om lördagens attack i artikeln nedan.