• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ren på bete Foto: SVT

Laven försvinner och renarna svälter

Uppdaterad
Publicerad

Om inte sättet att bruka skogen förändras finns risk att den traditionella rennäringen försvinner. Det menar forskare som studerar renarnas vinterföda, laven. Laven håller nämligen på att ta slut. På bara drygt 30 år har hälften av laven i de lavrika skogarna försvunnit, och utan stödfoder svälter renarna.

–Djävla skitskog! säger renskötaren Tomas Stenlund.

Han tränger sig fram i skogarna i Malå renbetesområde i Västerbotten. Här ska hans renar försöka hitta mat i vinter. Det är det buskigt, tätt och snårigt. Renens absolut viktigaste vinterföda är den vita lav många nog förknippar dekorationer på adventsljusstakar – renlaven. Men sådan finns inte kvar här.

–Här vill varken laven eller renar vara längre, säger Tomas Stenlund. Inte ens fåglarna trivs här.

Orsaken är att laven behöver ljus och fria ytor för att trivas. Men när stora skogsområden avverkats i renbetesområdena har de sedan återplanterats tätt med en snabbväxande tall som gjort skogarna täta och mörka.

Laven plöjs ner av skogsmaskiner

Men det största problemet för renarna är det som kallade markberedning. Efter att skogar kalhuggits har markerna plöjt upp och laven begravts under jord.

Forskning från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, visar att på bara drygt 30 år har ungefär hälften av lavtäcket försvunnit från de lavrika skogarna i Malå renbetesområde.

–Ska vi ha kvar rennäring i framtiden som bygger på att renarna hittar sin egen mat måste skogsbruket förändras säger lavforskaren Per Sandström vid SLU. Han arbetar nu med att kartlägga laven för att hjälpa skogsägarna att hitta den så de kan spara sådana områden vid avverkning.

Sveaskog försvarar skogsbruket

Sveaskog, som äger stora områden i renbetesområdena, håller inte med om att läget för laven är kritiskt, men säger att laven missgynnats av gamla tiders sätt att bruka skogen.

–Det görs markberedning även idag men nu försöker vi verkligen anpassa den till förhållanden när det gäller lavtillgång, säger Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog.

”Kunde lika gärna asfalterat i skogen”

Renskötaren Tomas Stenlund har tagit sig visare till ett område som är nästan tomt på växtlighet. Här har skogsmaskiner plöjt marken och någon lav finns inte kvar.

–De kunde lika gärna ha asfalterat här, säger han. Det är samma effekt.

Se hela Vetenskapens världs serie ”Slaget om skogen”på SVTplay. Serien sänds även måndagar i Vetenskapens värld på SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.