– Detta är en kamp mot klockan. Hur länge ska vi ge viruset chansen att mutera och spridas mellan olika befolkningar, säger Josep Jansa som är chef för coronabekämpningen på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.
Knepigt att nå EUs vaccinmål till sommaren
Hans recept mot mutationerna är att alla länder har labb som upptäcker nya covidvarianter. Han anser också att länderna ska ha fortsatta reserestriktioner för att hindra spridning av mutationer. Dessutom behöver varje land snabbast möjligt vaccinera en stor majoritet av sin befolkning, enligt Jansa.
– De ansvariga för covidvaccineringen i EU:s medlemsstater säger att vaccinmålet kommer att nås i slutet av sommaren. Jag tror att det kommer att bli lite knepigt, men ändå möjligt, tror Josep Jansa.
Vaccin anpassas till mutationerna
Coronavirus tränger in i celler med hjälp av sina spike-proteiner. De dyrkar upp cellen och förökar sig där inne. Men det blir ofta lite fel när arvsmassan kopieras. Det är det som leder till mutationer och eftersom de inte känns igen lika lätt av immunförsvaret, så sprids de muterade varianterna lättare vidare.
– Det pågår faktiskt redan nu att man försöker titta på om vi ska införa nya varianter av spike-proteinet i vaccin för att få ett bättre skydd, berättar Mia Brytting som är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Det kan alltså behövas att vi tar nya sprutor framöver med ett förbättrat vaccin mot muterade stammar av coronaviruset.
Se Vetenskapens värld på måndag 26/4 kl. 20.00 i SVT och SVTplay som reder ut de nya coronavarianterna och vaccinen som ska skydda mot dem.