Det var efter Uppdrag Gransknings reportage i februari, som visade hur telefonbedragare i Marbella lurar pensionärer på deras besparingar, som statsminister Ulf Kristersson kort därefter kallade till sig bankerna och polisen för ett krismöte.
– Det är hög tid att stoppa detta, sa han då.
Under dagen har Bankföreningen gått ut med vad de vill göra för att stoppa bedrägerier mot äldre.
Bland annat vill man att vissa betalningar ska kunna tidsfördröjas och att kunder ska erbjudas extra kontroller på betalningar, exempelvis att den måste godkännas av någon som kunden litar på.
En miljardindustri
Bara under 2022 lurades svenskar på totalt 5,8 miljarder kronor av bedrägerier. Och 2023 uppskattas brottsvinsterna ha varit cirka 7,5 miljarder enligt polismyndighetens nationella bedrägericentrum.
Enligt polisen är det pengar som ofta går in i den organiserade brottsligheten och driver våldsutvecklingen.
Enligt Bankföreningens vd Hans Lindberg har det faktum att bedrägerierna ökar gjort att bankerna måste göra mer.
– Från branschen presenterar vi nu en mängd gemensamma åtgärder för att öka tryggheten för kunderna, säger han i ett pressmeddelande.
Polisen: Kan minska sårbarheter
Enligt polisen kan åtgärderna som Bankföreningen nu presenterat göra det svårare för bedragarna.
– Polisen arbetar med en rad initiativ för att stävja bedrägerier och bankernas åtgärdspaket är ett steg på vägen för att skydda medborgarna, säger Tobias Bergkvist, chef för utredningsenheten på Noa, i ett pressmeddelande.
Utöver tidsfördröjningar och extra kontroller på betalningar vill Bankföreningen att bedragare och penningmålvakter ska kunna blockeras mer effektivt från att använda tjänster som Swish och BankID.
De vill också att banker och myndigheter lättare ska kunna dela information med varandra.
– Vi behöver stärka många delar av samhället för att kunna förebygga och bekämpa bedrägerier mer effektivt, säger Hans Lindberg.
Se hela SVT:s sändning om bankbedrägerierna här.