tom rum, man sitter på sängen,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misären på Ryssevikens boende – detta har hänt. SVT Stockholm har i flera omgångar granskat och avslöjat misären på lågtröskelboendet i Haninge. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Haninge kommun betalade över 63 miljoner till bolagen bakom ökända Rysseviken

Uppdaterad
Publicerad

Förutom stödboendet Rysseviken på Gålö – där långvarig misär avslöjats av SVT Stockholm har bolagen bakom även tagit emot utsatta till boenden i Uppland och Västervik. I Brandbergen i Haninge finns ett kollektivboende för barnfamiljer.

Från 2011 till och med 2024 har Rysseviken/Gysinge upplevelser fakturerat Haninge kommun sammanlagt 63,5 miljoner kronor.

Fakturorna gäller inte bara lågtröskelboendet Rysseviken på Gålö, som granskats av SVT Nyheter Stockholm, utan också människor i behov av behandling mot drogmissbruk som fått bo på en gård i Harbo i Uppland.

Misären på boendet Rysseviken

I Haninge Brandbergen har man erbjudit plats till barnfamiljer i kollektivboende med delade kök och badrum.

Dygnskostnaden varierar mellan 750 och 1200 kronor, beroende på vilka stödinsatser som enligt avtalet ingått för de enskilda.

Maria Porshage, ansvarig chef på socialtjänsten i Haninge säger i en intervju med SVT om dödsfallen och lidandet på Rysseviken att hon ångrar att kommunen förra hösten godkände den fortsatta verksamheten.

Rysseviken AB gick i konkurs men nytt bolag tog vid

Under 13 år betalade man fakturorna till Rysseviken AB. Efter bolagets konkurs fortsatte man att betala till ägarens andra bolag Gysinge upplevelser.

Mannen bakom verksamheterna heter Leif Wästfeldt och han har inte velat svara på några frågor från SVT.

– Det var fruktansvärda förhållanden. Det har kommit saker till vår kännedom i olika omgångar, och när vi har åkt ut så har vi inte sett det här själva. Det kanske inte alltid är så att vi ser det som vi ska se, säger Maria Porshage.

Även andra kommuner har anlitat boendena för utsatta människors behov av bostad och stödinsatser, trots att Rysseviken AB inte följt socialtjänstlagen.

Trots brott mot lagen i 13 år – Ivo förbjöd inte lågtröskelboendet

Rum på Rysseviken, lågtröskelboende i Haninge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rummen på Rysseviken var svårt nedsmutsade och boende saknade lakan. Foto: Ivan Blanco/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet