Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Ringar av eld i ett skogsparti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min första reaktion var att jag aldrig sett något liknande” – hör experten förklara den eldsprutande drönaren. Foto: Ukrainska militären

Kriget i Ukraina

Nya polska protester vid ukrainska gränsen

Polska demonstranter blockerar återigen gränsövergångar till Ukraina, meddelar Ukrainska gränsbevakningstjänst på Telegram. Lastbilar på väg in i Polen hindras på vägen.

"Lastbilar får lov att köra in i Ukraina enligt tidigare överenskommet schema: 12 fordon varje 12:e timme, samt fyra lastbilar med humanitärt stöd varje timme", skriver de.

Polska bönder har tidigare protesterat mot vad de menar är orättvisa handelslättnader för Ukraina gentemot EU.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina attackerade ryska vapenarsenaler – 1 200 evakueras

Ukrainsk militär skriver på Telegram att de med drönare har attackerat två ryska vapenarsenaler, en i regionen Krasnodar och en i Tver.

En video som SVT geolokaliserat till Krasnodar, en rysk region öster om Ukraina, visar ett massivt eldklot och fyrverkeriliknande explosioner.

"1 200 personer har evakuerats från samhället", skriver Krasnodars guvernör efter det ukrainska anfallet.

Vapenarsenalen i Krasnodar är enligt Ukrainas militär en av Rysslands tre största. Militären uppger att 2 000 ton ammunition, bland annat från Nordkorea, just levererats då Ukraina anföll.

Området i Krasnodar ska förut ha varit den paramilitära gruppen Wagners högkvarter, enligt Meduza.

Ukrainsk räddningstjänst och experter i Charkiv, efter en attack natten till lördag. Minst 15 personer ska ha skadats, enligt borgmästaren Ihor Terekhov.

I staden Kryvyj Rih i centrala Ukraina dödades tre i en rysk attack under natten. Lika många uppges ha skadats.

Ukrainsk räddningspersonal och tjänstemän vid nedslagsplatsen
Foto: Sergej Kozlov/EPA/TT
Markerad händelse

Tolvårig pojke dödad i rysk attack

Tre personer har dödats och lika många skadats i en rysk attack mot staden Kryvyj Rih i centrala Ukraina under natten.

Attacken ska ha riktats mot bostadsområden i de centrala delarna av staden, skriver Oleksander Vilkul, chef för stadens militära administration, på meddelandesajten Telegram.

Enligt Vilkul är det en tolvårig pojke och två kvinnor i 80-årsåldern som dödats. Han skriver också att flera bostadshus, garage och bilar skadats i attacken.

Samtidigt uppger Ryssland att man skjutit ned mer än 100 ukrainska drönare över ryskt territorium natten mot lördagen, uppger landets försvarsdepartement.

Enligt departementet orsakade drönarna begränsade materiella skador där de föll, och inga dödsfall har rapporterats.

Bland annat sköts mer än 50 drönare ned i regionen Brjansk och 18 stycken i Krasnodar.

Den senaste tiden har Ryssland nästan dagligen uppgett att de har skjutit ned ukrainska drönare över ryskt territorium.

(TT)

Filip • Hej Elin!

Vill börja med att berömma ditt arbete i Ukraina. Jag gillar det du gör och tack för du gör det. 🙂

Med risk att du blir mejlbombad nu efter din fråga, tar jag chansen att hjälpa dig med förslag på reportage.

Jag är intresserad av vilka lärdomar Sverige kan dra av kriget i Ukraina och vad det Ukrainska folket kan lära oss som inte lever med detta dagligen. Tips och trix på hur vi kan förbereda oss om kriget kommer helt enkelt...

Förslag på reportage:
Hur ser skyddsrummen ut. Vilka är säkrast, snabbast att bygga och vad kan fungera som skyddsrum?
Hur löser folk på landsbygden självförsörjning med jordkällare, boskap och trädgårdsland?
Är det lätt att få tag på bränsle på landsbygden och om det inte är det hur gör dem?
Hur ser arbetet ut med skyttegravarna innan frontlinjen. Är det grävmaskinister och snickare som arbetar och hur bygger man bäst upp en försvarsställning med väderskydd mm?
Hur har Ukrainarna integrerat drönarna i den konventionella krigsstrategin och hur skyddar man sig bäst från drönarangrepp?
Hur ser träningen ut för blivande soldater?
Om man som svensk vill komma och hjälpa till att strida eller bidra med annan hjälp på plats. Hur går man tillväga och hur tas man omhand?
Slutligen. Vad önskar Ukrainarna för hjälp från Sverige förutom pengar och krigsmateriel?

Tack för din fråga Elin och var försiktig på din resa.

Hej Filip!

Många viktiga frågor! Egentligen borde svenska myndigheter var avgör och studera detta och säkert sker detta också. Jag tar med mig dina frågor och ser om jag kan hitta svar på åtminstone några av dem.

Tack för dina värmande ord och ditt engagemang!

Elin

Erik • Elin Jönsson, skildra gärna det vardagliga perspektivet. Barn i skolan. Förskolor. Människor som söker sig till religiösa samfund. Det mänskliga. Jag har sett reportage som skildrar människor som badar, äter på restaurang osv. och de som gömmer sig för kriget. Men jag menar bara lite mer vardagliga skildringar. Människor som på ytan inte har något särskilt att berätta har ofta något att berätta. Det vore intressant att få lära känna någon. Självklart kan de berätta om kriget, men syftet ska inte vara att de berättar om kriget. Kan du få vas hos en familj och laga mat med dem? Nåt sånt. Ett lite mer jordnära och mänskligt reportage.

Hej Erik,

Precis sådana jobb vi verkligen försöker göra här och som vi själva tycker om. Jag vet inte om du såg vårt långa reportage som vi gjorde om två familjer, en i Lutsk och en i Charkiv? Det handlade om vardagen. Vi fortsätter träffa och skildra”vanliga” människors liv även den här resan, även om det blir lite annat också.

Tack för ditt engagemang!

Med vänlig hälsning,

Elin

Jonny • En fråga till Elin Jönsson: När kommer Ukraina att hålla fria val och tillsätta en legitim president och regering?

Hej Johnny,

När kriget är över. Går inte att hålla val under krig, inte minst av säkerhetsskäl.

Lars • Till Elin; Sittandes i tryggheten i Sverige är jag av uppfattningen att man måste ta sitt ansvar och försvara sitt land, sitt folk och demokratin. Men samtidigt inser jag att om jag skulle hamna i samma situation som många Ukrainare är i, så skulle jag titta på mina barn och tveka. Är det värt det? Det vore intressant att få en djupare förståelse för hur Ukrainarna brottas med detta dilemma. Tack för utmärkta reportage.

Hej Lars!

Tack för en väldigt bra fråga. Den funderar jag ofta själv över. Tar med mig den till föräldrar jag möter under resan.
Allt gott,

Elin

Carl • Hej Elin! Jag undrar vad ukrainare i olika delar av landet känner för det fortsatta kriget. Är det kamp tills dess att hela Ukraina är fritt, dvs. inkl. den sedan 2014 ockuperade Krimhalvön, eller är man beredd på att gå med på vissa formella landöverträdelser/andra eftergifter för fred? (Finns det en skillnad mellan västra Ukraina kring Lviv och östra Charkiv?) Och om kriget fortsätter vad är det som hade hjälpt mest på den civila sidan (dvs. inte vapen, ammunition m. dylikt, utan mat bandage, generatorer, tåg, kläder)?

Hej Carl!
Det är lite olika beroende på vem man frågar men en majoritet vill inte gå med på att ge Ryssland något territorium alls, eftersom det skulle innebära att man överger dem som bor där. Ryssarna går hårt fram i de områden de ockuperar och utsätter civilbefolkningen för fruktansvärda övergrepp i form av tortyr, våldtäkter och avrättningar. Samtidigt är det många som inte tror det är realistiskt att ta tillbaka alla områden, framförallt Krim.

Allt gott,

Elin

Carina • Elin J. och Lars L. var rädda om er. Ni är SÅ viktiga att förmedla till oss om Ukraina.

Tack Carina!

SVT på plats i Ukraina

Nu är Lasse och jag framme i Ukraina. Vi vill rikta ett hjärtligt tack till er tittare för ert engagemang. Det har kommit in massor av bra frågor och vi hoppas kunna besvara så många som möjligt under våra 14 dagar i landet. Följ oss på vår resa!

Fotograf Lars Lyrefelt och Elin Jönsson framför en vit kyrka
Fotograf Lars Lyrefelt och Ukrainakorrespondent Elin Jönsson i ukrainska Rivne.