Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Paasikivi: Attackerna i Ryssland en stor framgång för Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anmärkningsvärt framgångsrikt” – Hör Joakim Paasikivi, f.d. överstelöjtnant, om hur Ryssland påverkas av att tre stora vapenarsenaler på kort tid förstörts. Foto: Stina Qvarforth/Reuters/AP

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så blev Valentyna och Yulia integrerade i Kiruna

”Husfru” på hälsocentralen och barnskötare på förskolan. Ukrainskorna Valentyna Khadzhhyohlo och Yulia Havrilyuk har integrerats i Kiruna. Mycket tack vare sina jobb.

Nästan alla ukrainska flyktingar som kommunen tagit emot har snabbt blivit en del av samhället.

Läs artikeln här.

Överblick

Markerad händelse

Trump: Möte med Zelenskyj på fredag

Donald Trump ska ha möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i New York på fredag. Det sa Republikanernas presidentkandidat inför reportrar på torsdagskvällen enligt Reuters.

"Finns vissa åsikter jag inte delar med Zelenskyj", ska Trump ha sagt vid tillfället.

Zelenskyj, som besökte president Joe Biden under dagen, har förlängt sin vistelse i USA för att kunna träffa Trump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainska soldater vittnar: ”Strider ihop på dagen – bär ut någon i liksäck på kvällen”

Ryssland trycker på i östra Ukraina och anfallen har ökat under september månad, enligt en ukrainska analysgruppen Deepstate. SVT:s team i Ukraina rapporterar från Kramatorsk där de träffat soldater i strid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Zelenskyj hoppas sannolikt få Biden att ändra sig om glidbomber"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker USA och ska presentera sin segerplan för USA:s president Joe Biden. Förutom det tror SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi att de kommer prata om flera andra saker:

– Zelenskyj kommer sannolikt be USA att vara mer välvilligt
inställd till att få in Ukraina i Nato. Jag tror också de kommer prata mycket om stödpaketet som består av glidbomber, som har lång räckvidd. Men USA har ännu inte sagt att Ukraina får använda dem att slå in långt in i Ryssland. Zelenskyj hoppas sannolikt att få USA att ändra sig.

UNHCR: Klarar inte att stödja Ukraina genom vintern

Ukraina står inför en hård vinter efter upprepade ryska attacker mot civil infrastruktur, som bland annat halverat elnätets kapacitet. FN:s flyktingorgan UNHCR uppger nu att de ekonomiska medlen inte räcker till för att hjälpa Ukraina genom vintern.

– Realiteten är att finansieringen för organisationer som vår är alldeles för låg vid den här tiden på året – den är täckt till 47 procent, säger Karolina Lindholm Billing, UNHCR:s representant i Ukraina, till AFP.

Att Ukraina får stöd för att reparera skadad energiinfrastruktur är avgörande, enligt UNHCR, som säger att elbristen allt oftare är en bidragande orsak till att människor flyr landet.

Markerad händelse

Ukraina: Tre döda i ryska attacker mot Donetsk

Minst tre personer har dödats och ytterligare fem har skadats i ryska attacker mot Donetskregionen i östra Ukraina, uppger regionens guvernör på Telegram.

Enligt guvernören ska en person ha dödats och tre skadats i närheten av strategiskt viktiga Tjasiv Jar på östfronten. Ytterligare två personer ska ha dödats och två skadats till följd av rysk beskjutning mot den närliggande staden Toretsk.

Markerad händelse

Vita huset: Stödpaket till Ukraina på åtta miljarder

Ett nytt stort stödpaket av ett värde på åtta miljarder dollar ska skickas till Ukraina, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Det rör sig bland annat om luftvärn, drönarsystem, ammunition och långdistansbomber av typen JSOW.

Pengarna kommer från redan öronmärkta medel ägnade åt Ukraina. Samtliga kvarvarande pengar som tilldelats försvarsdepartementet under mandatperioden ska nu användas.

"Genom dessa handlingar är mitt budskap: USA kommer att ge Ukraina det stöd det behöver för att vinna kriget", säger president Joe Biden.

USA har redan gett Ukraina över 80 miljarder dollar i militärt stöd och är landets enskilt största bidragsgivare.

President Joe Biden i FN på onsdagen. Foto: Leszek Szymanski/TT

Röda korset: Medarbetare skadade i Kramatorsk

Tre av Röda korsets medarbetare skadades i en rysk attack mot staden Kramatorsk i Ukraina på onsdagen, skriver organisationen på Facebook.

"Explosionen inträffade nära ett av stadens bostadshus där det ukrainska Röda korset-teamet befann sig", skriver de.

En av de skadade ska ha förts till sjukhus med en fraktur i ena benet.

"Vi står med våra påverkade kollegor och deras familjer och fördömer kraftigt bombningarna av humanitära organisationer och brotten mot internationell lag."

Några av medarbetarna ska ha befunnit sig i en bil vid nedslagsplatsen. Foto: Ukrainska Röda korset
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Donald Trump om Zelenskyjs ord: "Elaka"

Under dagen ska Volodymyr Zelenskyj presentera sin segerplan för president Joe Biden. Men det ser inte ut att bli något möte med expresident Donald Trump.

Relationen mellan de två har till synes försämrats under Zelenskyjs besök i USA. Detta bland annat efter att den ukrainske presidenten kommenterat Trumps påstående om att han, vid en eventuell valvinst, kommer avsluta kriget på 24 timmar.

Läs mer här.

Norge vill se färre ukrainska flyktingar

Den norska regeringen vill strama åt regelverket kring vilka flyktingar som ska ha rätt att stanna i landet, vilket inkluderar personer från krigets Ukraina, skriver NRK.

Flera ukrainare som sökt skydd i Norge har redan fått avslag på sina asylansökningar, men har ännu inte tvingats lämna landet. Anledningen har bland annat varit att de har dubbla medborgarskap eller har befunnit sig i ett annat land innan de kom till Norge.

- Vi har över 80 000 ukrainare i Norge. Det är fler människor än vad som bor i hela Finnmarken. Vi måste vidta åtgärder för att se till så att de som behöver det mest får skydd, säger justitieminister Emelie Enger Mehl till kanalen.