Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Ringar av eld i ett skogsparti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min första reaktion var att jag aldrig sett något liknande” – hör experten förklara den eldsprutande drönaren. Foto: Ukrainska militären

Kriget i Ukraina

Rysk militäranläggning i brand efter drönarattack

Ett okänt antal ukrainska drönare träffade ryska Volgograd tidigt på torsdagsmorgonen. Guvernören Andrej Botjarov skriver enligt Reuters på Telegram att en brand bröt ut vid en militär anläggning i regionen. Han specificerar inte vilken men uppger att attacken var riktad mot området runt byn Marinovka, där en militär flygbas finns.

Nasas satellitsystem för att detektera bränder, Firms, konstaterar bränder både på och i närheten av flygfältet i Marinovka, rapporterar The Guardian. Detta har inte bekräftats av de lokala myndigheterna eller av andra oberoende källor.

Explosioner ska också ha hörts i den närliggande staden Kalach-na-Donu, skriver Kyiv Independent och hänvisar till flera Telegramkanaler.

Överblick

Guvernören: Pokrovsk utan vatten och gas

Ryska attacker har skurit av gas- och vattenförsörjningen i staden Pokrovsk i Donetskregionen, enligt guvernören Vadym Filasjkin på Telegram.

Man har nu borrat 300 provisoriska brunnar runt om i staden där invånare kan hämta vatten.

Boende i Pokrovsk uppmanades evakuera redan i augusti efter att strider vid den östra fronten tagit sig allt närmre staden. Men runt 18 000 personer uppges fortfarande kvar, enligt guvernör Filasjkin.

"Evakuering är det enda alternativet för civila," skriver han på Telegram.

Mamma med sitt barn väntar på att evakueringsbussen ska avgå från Pokrovsk.
Fram till nyligen genomfördes evakueringarna från Pokrovsk med tåg, men i takt meden ökad rädsla för ryska attacker har evakueringarna genomförts med bussar och bilar. Bilden är tagen i Pokrovsk den 5 september. Foto: Maria Senovilla/EPA/TT

Zelenskyj: Ryska "motoffensiva åtgärder" i Kursk

Ryssland har inlett någon form av motoffensiva åtgärder i den ryska gränsregionen Kursk, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver Reuters.

Den ukrainska presidenten säger att det ryska agerandet är väntat och att det "går i linje med den ukrainska planen."

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) skriver i en rapport om de senaste dagarnas utveckling att Ryssland har "gått till flera motanfall" och då återtagit kontroll över några mindre byar i den västra delen av området.

"Storleken, omfattningen och utsikterna för de ryska motanfallen i Kursk oblast den 11 september är oklara och situationen förblir flytande", skriver man.

Markerad händelse

Kreml: "Kommer reagera" om Ukraina får attackera i Ryssland

Om USA och Storbritannien beslutar att låta Ukraina använda västerländska vapen för att slå till mot ryskt territorium skulle det "utlösa en reaktion från Moskva". Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till den statliga nyhetsbyrån TASS på torsdagen.

Uppgifter från regeringskällor till The Guardian talar för att beslutet redan är fattat och att Ukraina kommer att få grönt ljus för att attackera med avancerade vapen av sorten Storm Shadow.

Foto: Vyacheslav Prokofiev/EPA/TT
Markerad händelse

Källor: Kommer tillåtas använda Storm Shadow

Ukraina är på väg att få grönt ljus för att använda avancerade vapen mot mål längre in i Ryssland, enligt medieuppgifter i USA och Storbritannien.

I USA pågår diskussioner för fullt om vilka förbehåll som ska gälla för de vapen som har skänkts till Ukraina, uppger flera regeringskällor för Politico. Enligt brittiska The Guardians uppgifter har ett beslut redan fattats i London om att den ukrainska militären ska få skjuta Storm Shadow-robotar mot Ryssland.

Diskussioner uppges ha pågått mellan USA, Storbritannien och Ukraina under de senaste veckorna.

(TT)

Ukraina: Avvärjt flera ryska attacker

Minst sex personer dödades och 44 skadades i ryska attacker över hela Ukraina under det senaste dygnet, enligt lokala myndigheter.

Samtidigt uppger luftförsvaret att man sköt ner 44 av de 64 drönare som Ryssland skickade upp under natten. Tre drönare ska ha flugit tillbaka till Ryssland, medan fyra andra ”förlorades” på ukrainskt territorium.

Man sköt också ned ett ryskt stridsplan av sorten Su-30 över svarta havet, enligt försvarsmakten på Telegram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Svårare för Ryssland om Ukraina får skjuta längre"

Ukraina har under en längre tid pressat allierade länder om ett godkännande att få använda långdistansrobotar mot mål längre in i Ryssland. Under ett besök i Kiev på onsdagen sa USA:s utrikesminister Antony Blinken att han ska "föra diskussionen vidare till Washington och informera presidenten".

Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan förklarar vilken skillnad det skulle göra om Ukraina får grönt ljus, i onsdagens Aktuellt.

– Det kommer inte förändra hela balansen i kriget, men det kommer bli svårare för Ryssland, säger han.

Se mer av Jonsson i klippet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt stödpaket från USA på 700 miljoner dollar

USA tillkännager ett nytt stödpaket till Ukraina på 700 miljoner dollar, motsvarande cirka 7,3 miljarder kronor.

Det var under ett besök i den ukrainska huvudstaden Kiev som USA:s utrikesminister Antony Blinken gick ut med nyheten. Lite mer än hälften av stödet ska bidra till att stärka landets energiinfrastruktur – så som återställandet av till exempel
kraftproduktionsanläggningar.

Resterande halva kommer främst att finansiera humanitärt stöd, men också betala för minröjningsoperationer.

I slutet av förra veckan meddelade USA att man skickar ytterligare 250 miljoner dollar (tre miljarder kronor) i vapen till Ukraina, inklusive luftvärnsrobotar.

Flyglarm i Kiev under Blinken och Lammys besök

Ett flyglarm ljöd över Kiev på onsdagseftermiddagen samtidigt som USA: s utrikesminister Antony Blinken och den brittiska utrikesministern David Lammy besöker staden, rapporterar AP.

I ett uttalande på Telegram skriver ukrainska flygvapnet att det ska röra sig om ett hot om en ballistisk missil som rör sig mot Poltava.

Storbritannien: Tio miljarder till Ukraina

Storbritannien kommer att bidra med ytterligare motsvarande drygt tio miljarder kronor till Ukraina. Det meddelar landets utrikesminister David Lammy under sitt besök i Kiev på onsdagen.

”Vi står enade i vår hållning eftersom den enda person som tjänar på att vi inte står enade är Putin”, säger han.

Ukraina ska få motsvarande drygt tre miljarder kronor till bland annat humanitära behov, samt motsvarande drygt sex och en halv miljard kronor i lånegarantier, före årets slut, skriver Reuters.

Storbritannien ska också leverera ytterligare hundratals luftförsvarsmissiler, tiotusentals artilleripjäser och fler pansarfordon till Ukraina vid slutet av året, enligt Lammy.

Storbritanniens utrikesminister David Lammy och hans amerikanske motsvarighet Antony Blinken är på sällsynt besök i Ukraina. Foto: Leon Neal/AFP
Markerad händelse

Ukraina: Tre dödade i Kostiantynivka

Tre personer dödades och ytterligare fem skadades i ryska attacker mot Kostiantynivka i Donetskregionen, enligt guvernören Vadym Filasjkin på Telegram.

Ryskt artilleri ska ha träffat staden två gånger på onsdagen och enligt guvernören ska två kvinnor i 70- och 80-årsåldern vara bland de dödade.

Flera byggnader i staden skadades också i artilleribeskjutningen. Foto: Guvernör Vadym Filaskin/Telegram