• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

12-åriga Mika Afenjar i Tel Aviv ska vaccineras, något som oroar hennes familj. Foto: Ami Shamir

12-åriga Mika ska vaccineras: ”Inte glad över det”

Uppdaterad
Publicerad

Israel kommer att börja vaccinera barn. Det är nödvändigt för att nå flockimmunitet. Men en del föräldrar är tveksamma. 

I Israel vaccineras barn från 16 år, men just nu pågår intensiva studier för att få fram ett säkert vaccin även för barn under 16 år. Och i veckan meddelade landets premiärminister Benjamin Netanyahu att även yngre barn ska börja vaccineras i slutet av året.  

— Vi håller på att förbereda oss för ännu en vaccinationsomgång om sex månader. Så förbered era armar och era barn också. Vi bedömer att vaccinen kommer att vara godkända för barn då, sade han under en pressträff enligt tidningen Haaretz.

Israel var ett av de första länderna i världen som lyckades vaccinera majoriteten av sina medborgare. Bland landets nio miljoner invånare har fem miljoner fått en spruta.  

— När det gäller de berättigade grupperna, alltså de över 16 år, så är 80 procent av populationen täckta, säger Ran Balicer, ordförande för coronakommissionen i Israel. 

Vaccineringen har gått fort 

Att det gått så fort att vaccinera beror bland annat på landets digitaliserade hälso- och sjukvård, samt att Israel är van vid kriser. Det finns helt enkelt en hög beredskap.  

Israel har nu börjat öppna upp igen efter tuffa nedstängningar och restriktioner, men för att det ska bli helt som vanligt krävs att även barn vaccineras.  

— För att nå flockimmunitet måste 80 procent av invånarna vara immuna. Det är inte möjligt utan att vaccinera barnen, säger Ran Balicer.  

Oro hos familjen Afenjar 

Hos familjen Afenjar i Tel Avivs utkanter funderar man också på vad som händer när vaccinet blir tillgängligt för de yngre. 12-åriga dotter Mika Afenjar är lite tveksam. 

— Mina kompisar vill inte vaccinera sig för att det kan finnas biverkningar. 

Även för resten av familjen är det ett inte helt enkelt val.  

—  Mika ska vaccineras. Jag känner mig inte glad över det, men jag känner att det inte finns något val. Att bli sjuk är ju en risk, men också att vaccineras. Jag får hoppas att forskningen har rätt om riskerna, säger mamma Sonja Metzger Afenjar.

Spela klippet nedan och se glädjescener från Tel Aviv när landet öppnar upp igen.

Se Vetenskapens värld ”Vaccinen och mutationerna” på måndag den 26 april klockan 20.00 i SVT2 och på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.