Hör överläkaren Eva Berggren Broström berätta om hur covid-19 kan drabba barn och varför barnvaccin måste finnas. Foto: Johan Nordström

Pfizer till SVT: Möjligt att vaccinera barn i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Pfizer/Biontech inväntar just nu godkännande från det amerikanska läkemedelsverket för en vaccinstudie som genomförts på barn mellan tolv till 15 år. Studien ska även skickas in för godkännande till europeiska EMA, vilket kan innebära att svenska barn har ett vaccin redan till sommaren.

Drygt 2 000 barn i åldrarna tolv till 15 år deltog i vaccinstudien. Hos de barnen visade sig Pfizers vaccin ge ett hundraprocentigt skydd mot covid-19, utan tecken på biverkningar utöver de man sett hos vuxna.

För Mikael Dolsten, som är global forskningschef på Pfizer, är förhoppningen att svenska skolbarn ska ha ett vaccin till sommaren. Men det är möjligt att vaccinet kommer finnas tillgängligt ännu tidigare.

– Det kan vara möjligt att börja vaccinera svenska skolbarn innan skolsäsongen slutar i Sverige och vara väldigt förberedd när det blir en ny skolsäsong, säger Mikael Dolsten, forskningschef på Pfizer.

Första svenska studien på barn

Även i Sverige är vaccinstudier på barn aktuellt. Den första svenska studien är planerad att påbörjas efter sommaren och kommer att genomföras på fyra orter – Stockholm, Umeå, Malmö och Uppsala.

80 barn från bebisålder till 17 år ska testas med Janssens vaccin, något som inte påverkas av FHM:s beslut att inte längre använda vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Eva Berggren Broström är överläkare vid Sachsska barn– och ungdomssjukhuset och leder vaccinstudien i Stockholm.

– Många föräldrar är oroliga och skulle välkomna ett vaccin. Det ser jag just nu som den största anledningen till att göra den här studien, säger Eva Berggren Broström.

Mer om vaccin i Vetenskapens värld ”Vaccinen och mutationerna” på måndag 26 april klockan 20.00 i SVT2 och i SVT Play.

Hör vetenskapsreporter Johan Bergendorff förklara varför barn behöver vaccineras:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.