Gravid forskare tittar på sin hjärna genom magnetkamera

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elizabeth Chrastil skannade sin hjärna under graviditeten. Spela videon för att se hur den krympte. Foto: Privat

Unik film: Se hur hjärnan byggs om under graviditeten

Publicerad

Hjärnan krymper under graviditeten men den verkar också bli mer effektiv, visar ny forskning. För första gången kan vi följa hur den förändras genom hela graviditeten. Och försökspersonen, det var en av forskarna.

– Vi såg dramatiska skillnader, och min hjärna minskade med fyra procent, säger Elizabeth Chrastil som är neurobiolog.

När Elizabeth Chrastil bestämde sig för att bli gravid för första gången fick hon idén att forska på sin egen hjärna. Under tre års tid genomgick hon 26 magnetkameraundersökningar (MTR) före, under och efter graviditeten.

Idag är hennes son fyra och ett halvt år gammal och fullt frisk.

– Jag hade en enkel graviditet. Jag fick ingen graviditetsdepression eller hjärndimma och födde vid utsatt tid, säger Elizabeth Chrastil som ingår i forskargruppen på University of California som genomförde studien.

Hjärnan specialiseras

Bilderna från magnetkameran kunde sammanfogas till en kort film som visar att nervceller försvann, speciellt i de områden som är viktiga för att hantera sociala sammanhang. Det skulle kunna bero på att hjärnan mognar och specialiserar sig.

MTR-bilderna kunde också visa en tillväxt av hjärnans så kallade vita substans under graviditetens första del. Den vita substansen består av nervtrådar som kopplar ihop nervcellerna så att de kommunicerar med varandra. Mer vit substans gör att kommunikationen flyter bättre.

Strax efter graviditeten minskade hjärnans vita substans och gick tillbaka till den mängd som fanns före graviditeten.

– Vetenskapligt är studien briljant och kittlande, säger Inger Sundström Poromaa, forskare i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

Kritik mot MTR-undersökningar

Det finns inget belägg för att MTR är farligt för gravida, men i Sverige råder fortfarande en försiktighetsprincip. Inger Sundström Poromaa är kritisk till att det gjordes 15 MTR-undersökningar på en gravid kvinna.

– Jag skulle inte våga säga att det är säkert. På det sättet kan jag tycka att den här forskningen är oetiskt utförd, utan att ta full hänsyn till vad det här faktiskt skulle kunna få för konsekvenser för barnet, säger Inger Sundström Poromaa.

Studien är etikgodkänd av Irvine Human Subjects-kommittén vid University of California och publicerad i Nature Neuroscience.

Så funkar en magnetkamera

Magnetisk resonans-tomografi, MTR, kallas ofta för magnetkamera. Den kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen. Tekniken används för att diagnostisera vissa sjukdomar och skador hos människor och djur som kan vara svåra att se genom röntgen. Kameran använder starka magnetfält i stället för röntgenstrålar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.