Live

Senaste nytt om FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku

Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.

Följ det senaste i SVT:s liverapport.

Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.

Följ det senaste i SVT:s liverapport.

SVT:s reporter Julia Lindvall och en person som talar vid Cop29

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om klimatfinansiering delar de rika och fattiga länderna på COP29-toppmötet. Men vad vill de fattiga länderna göra med klimatpengarna? Hör de drabbade länderna på COP29 i Baku. Foto: SVT

Senaste nytt från COP29

Klimatdemonstration med 100 000 personer i Glasgow 2021

Överblick

Pinnat inlägg

SVT bevakar COP29 på plats i Baku

Reporter Julia Lindvall och fotograf Antonia Sehlstedt följer mötet, intervjuar aktivister och ministrar.

SVT:s team kommer att finnas på plats under mötets sista spännande timmar med rapporter online på SVT.se och i våra sändningar.

Och har du frågor om förhandlingarna kan du ställa dem här i Liverapporten!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jämställdhet dagens tema på COP29

Ett 30-tal kvinnliga ministrar och chefer för nationella delegationer poserade idag för ett gruppfoto eftersom dagens tema på COP29 är jämställdhet.

Att det är först nästa sista dagen som fokuserar på jämställdhet har väckt en del kritik. Många menar att det inte går att uppnå klimaträttvisa om det det inte också finns ett jämställdhetsfokus.

Svenska kungen: Det går för långsamt

Kung Carl Gustaf befinner sig på statsbesök i Singapore och tycker att det är bekymrande att man inte kommit överens i klimatförhandlingarna på COP29 i Baku.

-Det går långsamt fram i de här frågorna, men det går alldeles för långsamt, säger han till TT.

-De har svårt att komma överens men de får inte ge upp. Det gäller att återkomma och bearbeta de här frågorna. Flytta positionerna lite åt gången, säger Kung Carl Gustaf som var på plats på klimatmötet i Paris 2015.

Kung Carl Gustaf på klimatmötet i Paris

Vadslagning: Mötet slut lördag natt

Klimatmötet går utan tvivel mot övertid. Klimatsajten Carbon Brief, som bevakar mötet i detalj, har avslutat en vadslagning bland följarna. Över 200 personer har gissat när COP29 slutar. Och svaret? Natten mot söndag kring 01....

Mötet ska officiellt avslutas kl. 18 imorgon. Men mötena drar i princip alltid över, ibland ända till söndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Även Kina kritiska till utkastet

Kina ansluter sig till kritiken av det nya utkastet till klimatavtal.

– Den nuvarande texten innehåller många element som inte är tillfredsställande och acceptabla för Kina", sa Xia Yingxian och uppmanade till att parterna ska mötas halvvägs.

Rika nationer har insisterat på att givarbasen bör breddas till att omfatta länder som klassades som utvecklingsländer 1992, men som nu har blivit rika, som Kina och Saudiarabien.

Kina, som är världens största utsläppare av växthusgaser, har bestämt avvisat att ändra sin status och lyfter istället fram sitt bilaterala bistånd till utvecklingsländer.

Saudiarabien blockerar allt om olja

Saudiarabien brukar inte öppet vädra sitt missnöje, men i ett ovanligt inlägg i plenum idag satte landet ned foten mot alla förslag om att minska förbränningen av olja och kol.

- Den arabiska gruppen kommer inte acceptera någon text som pekar ut en specifik sektor, som fossila bränslen, sa Albara Tawfiq från delegationen.

Saudiarabien fortsatte med att vara "extrem besvikna" på texten om finansiering och pekade på att den inte följde Parisavtalet. I klartext betyder det att man inte accepterar att vara med och betala. Istället kräver Saudi att de utvecklade länderna bidrar med 1300 miljarder dollar, vara 600 i rent bistånd.

Även Kina var emot att peka ut fossila bränslen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sveriges klimatminister om avtalstexten: "Horribelt utkast"

Det går trögt i förhandlingarna om ett nytt mål för klimatfinansiering på COP29. Sveriges klimatminister kallar det senaste utkastet för ”horribelt” och pekar ut Saudiarabien som en bromskloss.

– Det här är ett utkast som inte någon jag hört är positiv till, säger Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Klimataktivister på plats: "Förstår de som valt att inte komma” 

Valet att hålla årets klimattoppmöte i Azerbajdzjan har kritiserats av klimataktivister som Greta Thunberg, som valt att inte delta, och som pekar på att det är ett odemokratiskt land som förtrycker oppositionella.

Inga demonstrationer har hållits på stan i Baku, men inne på COP29-området finns ändå en del internationella aktivister på plats. SVT träffade en grupp aktivister som tagit en paus för att dansa tillsammans.

- Du ser oss dansa nu, men vi har också gråtit och haft panikångestattacker, säger Valeria Peláez Cardona.

Hör klimataktivister på plats i Baku svara på Greta Thunbergs kritik i videon ovan.

EU: "Duger inte"

EU:s klimatkommissionär Hoekstra dömde ut morronens utkast till avtal.

- Det är helt klart oacceptabelt i sin nuvarande form, sa han vid en pressträff.

En siffra på hur mycket rika länder ska bidra med saknas (där står ett X), men även tydliga förslag på hur utsläppen ska minskas ytterligare.

- Vi har varit tydliga från början att vi måste ha tydliga slutsatser där som går längre än vad vi sa förra året i Dubai, sa Spaniens miljöminister enligt The Guardian.

Det nya utkastet till avtal har krympt till tio sidor från 25.

Guterres: Flopp kan försvåra nästa klimatmöte

Nu behövs en rejäl knuff över mållinjen i förhandlingarna sa FN:s generalsekreterare António Guterres idag på en pressträff i Baku. Ett misslyckande att nå ett avtal förstör inte bara för att skärpa nästa års klimatplaner utan riskerar även framgången på nästa klimatmöte i Brasilien COP30 där viktiga beslut om minskade utsläpp väntas.

-Det skulle definitivt göra det svårare i Brasilien, sa Guterres.

Markerad händelse

Nytt utkast för klimatpengar - länderna fortsatt oeniga 

Efter intensiva förhandlingar publicerades i natt ett nytt utkast på hur det nya målet för klimatfinansiering ska se ut. Texten, som tidigare var 25 sidor lång, har nu bantats ner till 10 sidor. Men fortfarande är de viktigaste frågorna olösta: vem ska vara med och betala, och hur mycket?

En besvikelse enligt många klimatorganisationer på plats.

Inte heller Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är nöjd.

- Vi kommer inte acceptera försämringar av avtalen. Förslaget saknar helt framsteg för utsläppsminskningar. Vi behöver se avsevärda förstärkningar för att kunna slutföra diskussioner om finansiering, säger hon.