Live

Senaste nytt om FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku

Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.

Följ det senaste i SVT:s liverapport.

Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.

Följ det senaste i SVT:s liverapport.

SVT:s reporter Julia Lindvall och en person som talar vid Cop29

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om klimatfinansiering delar de rika och fattiga länderna på COP29-toppmötet. Men vad vill de fattiga länderna göra med klimatpengarna? Hör de drabbade länderna på COP29 i Baku. Foto: SVT

Senaste nytt från COP29

Nytt utkast för klimatpengar - länderna fortsatt oeniga 

Efter intensiva förhandlingar publicerades i natt ett nytt utkast på hur det nya målet för klimatfinansiering ska se ut. Texten, som tidigare var 25 sidor lång, har nu bantats ner till 10 sidor. Men fortfarande är de viktigaste frågorna olösta: vem ska vara med och betala, och hur mycket?

En besvikelse enligt många klimatorganisationer på plats.

Inte heller Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är nöjd.

- Vi kommer inte acceptera försämringar av avtalen. Förslaget saknar helt framsteg för utsläppsminskningar. Vi behöver se avsevärda förstärkningar för att kunna slutföra diskussioner om finansiering, säger hon.

Överblick

Fasar ut olja och kol – Colombia går mot strömmen

Colombia har bestämt sig: kol och olja ska bort. Nu håller de på att ställa om ekonomin och befinner sig på FN:s klimatmöte COP29 i Azerbajdzjan för att söka finansiering för omstöpning av ekonomin.

– Det är de rika länderna som har det historiska ansvaret för utsläppen så de ska vara med och betala vår omställning, säger Colombias klimatminister Susana Muhamad på i Baku till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

200 miljarder? "Ett skämt!"

Fattiga länder drog ner applåder och skratt på en presskonferens efter de tröga förhandlingarna. Talespersoner från G77/Kina, Afrikagruppen och gruppen LMDC kallade budet att höja målet för klimatfinansiering från dagens 100 miljarder dollar till bara 200 för "ett skämt". Kravet från fattiga länder är 1300 miljarder om året till 2030.

Se den oväntade reaktionen i videon!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hållbarhetstomten: "Om man börjar med barnen fattas bättre beslut"

För tionde gången har ”SustainaClaus” dykt upp på FN:s klimatmöte. Hans budskap är detsamma som tidigare år:

– Vi måste göra barndomen fantastisk igen.

Philip McMaster, mer känd som ”SustainaClaus” står omringad av unga klimataktivister när han predikerar sitt budskap: ”Make childhood great again”.

Han säger att i år är det extra svårt att göra sin röst hörd. Han vädjar till förbipasserande delegater, och vuxna runtom i världen, att bli mer hållbara och omtänksamma, och trycker på att förhandlingarna måste intensifieras.

– Vuxenvärlden håller krampaktigt fast vid sina gamla sätt att fatta beslut samtidigt som yngre generationer kämpar för sin överlevnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Låst läge om finansieringen

Nu har ländernas klimat- och miljöministrar anslutit till mötet i Baku i Azerbajdzjan, däribland Sveriges Romina Pourmokhtari (L). Under en pressträff på onsdagen beskriver hon finansieringsfrågan som oviss.

– Innan vi bestämmer en summa för målet måste vi veta vilka som är med och bidrar. För Sverige är det avgörande för resterande förhandlingar, säger hon.

Sverige kräver till exempel att rikare utvecklingsländer med höga utsläpp som Kina och Gulfstaterna ska bidra till den globala klimatfinansieringen.

Planen är att världens länder ska ha enats på fredag om hur mycket pengar som de gemensamt ska betala in årligen till fattiga länders arbete och anpassningar till ett förändrat klimat.

Markerad händelse

Nytt utkast på gång?

Ett nytt förslag på ett mål för klimatpengar kan komma i natt vid tretiden svensk tid. Det hoppas ordföranden Azerbajdzjan efter att ha vägt samman ländernas synpunkter. Utkastet ska gälla båda de svåra frågorna; ett finansiellt mål och vad man ska säga om skärpta krav på att minska utsläppen.

- Ordförandeskapet vill verkligen ha en balanserad text. Och kommer att jobba ihop med våra budbärarministrar för att lyckas, säger huvudförhandlaren Yalchin Rafijev.

Klyftorna gör dock att utkastet kan dröja.

- Midnatt är beskedet, men det tror jag inte en sekund på. Imorron bitti eller förmiddag snarare, säger Petter Lydén, enhetschef på Germanwatch på plats i Baku.

Australien och Turkiet slåss om COP31

Nästa år hålls klimatmötet i Brasilien. Men året efter kan det bli antingen Australien eller Turkiet. Blir det Australien är det återigen ett "fossilland" med stor kolproduktion.

- Vi kan inte förneka att vi har varit en stor fossilexportör, men vi är mitt i en omställning att exportera förnybar energi, sa Australiens klimatminister Chris Bowen till Reuters på COP29 och framhöll att man vill lyfta sårbara ö-länder.

Turkiet lät Storbritannien hålla COP26 i Glasgow, och är ovilliga att backa den här gången. Man framhåller sitt centrala läge som ger korta flygvägar. Och att man har en betydligt mindre fossilproduktion än Australien.

Det prestigefulla ordförandeskapet roterar mellan fem globala regioner. För att väljas krävs enhälligt stöd från de 28 länderna i gruppen Västländer och andra.

Australien är stor kolexportör och kanske nästa COP-värd.

Peter Eriksson • Jag önskar att COP 29 får större mediabevakning. Klimatförändringarna och klimatkrisen är redan här och det drabbar oss alla. Det innan ingen viktigare fråga.

Hej Peter! Vi har tyvärr inte resurser att bevaka mötet alla 14 dagar som det pågår. Men denna vecka har vi haft med COP29 i både Rapport och Aktuellt. Och nu går vi in i en slutfas - då är vi igång här i Direktrapporten igen!

Markerad händelse

EU fortsätter pressa Kina

Striden om Kina och gulfländerna ska vara med och betala fortsätter att dela länderna på COP29. EU har inte gett upp kravet på att "bredda givarbasen" som man säger.

- Med tanke på hur stort problemet är så är det av yttersta vikt att alla som har möjlighet att bidra gör det, sa EU:s klimatkommissionär Hoekstra idag med en tydlig syftning till Kina.

Medlaren Egypten konstaterade dock att alla länder gått med på att inte riva upp fördelningen mellan givare och mottagare i Parisavtalet. Hur andra länder i så fall ska bidra är oklart.

Hoekstra förnekade att EU föreslagit summan 200 miljarder dollar. Innan vi sätter en siffra måste alla element falla på plats sa han.

- Annars är det som att ha en shoppingkorg med en prislapp, utan att veta vad som är i korgen.

EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra
Klimatdemonstration med 100 000 personer i Glasgow 2021