Matkonsumtionen utgör en stor del av utsläppen av växthusgaser. Enligt Livsmedelsverket behöver vi göra medvetna val för att nå hållbarhetsmålen.
På flera skolor serveras allt mer vegetariskt och nu lanseras också sillfärs på menyn. På Skönsmons skola i Sundsvall och på Bobergsskolan i Ånge har man provat.
Inget krav i skollagen
Varje dag produceras 3 miljoner offentliga måltider i Sverige, 1,4 miljoner av dem är skolluncher. Även om maten bidrar till utsläpp av växthusgaser står i dag inget om hållbarhet i skollagen.
– Vill vi få till en omställning snabbare än i dag så skulle det nog behöva stå något i lagen om att man behöver ta hänsyn till miljö- och hållbarhetsaspekter, säger Elin Sandström, rådgivare på Livsmedelsverket.
”Ta hand om maten”
På restaurang Skogsgläntan på Skönsmons skola i Sundsvall har man minskat svinnet avsevärt.
– Man måste våga ta reda på mat. Det är många som slänger mat. Livsmedelsverket uppmanar ju till det också att vi ska ta hand om maten, säger kökschefen på skolan Maria Sundberg och tipsar hur man kan göra.
Medvetna val behövs
Enligt Livsmedelsverket krävs medvetna val för att vi ska nå upp till hållbarhetsmålen som deklarerats av FN i Agenda 2030.
Men maten kan även påverka miljön positivt, till exempel landskapet och den biologiska mångfalden. En del livsmedel påverkar miljön mer än andra. Det är därför av stor betydelse för miljön, vilken mat vi väljer att äta, står det på verkets hemsida.
I klippet hör du om 50-50-metoden och vad rektorn och eleverna tyckte om sillfärs.
MÅLEN I AGENDA 2030
Agenda 2030 är en handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet.
Halvera matsvinnet
Ett av delmålen är att till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.
Senast 2030 säkerställa att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling.
Ett annat delmål är att integrera klimatåtgärder i politik, strategier och planering på nationell nivå.
Källa: regeringen.se och Livsmedelsverket