Till vänster en bild på rå filead sill och till höger eleven Viktor Kardell som går i trean på Skönsmons skola i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är 50/50 metoden som testas i flera skolkök? Och vad tycker Viktor Kardell och rektorn på Skönsmons skola om mat gjord på den nya sillfärsen? Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån, Anna Beijron/SVT

Skönsmons skola i Sundsvall och Bobergsgymnasiet i Ånge ställer om för klimatet – provar sillfärs

Uppdaterad
Publicerad

Fokus på miljö och minskat svinn.

Det har lett till en helt annan meny idag än för några år sedan på Skogsgläntans skolrestaurang i Sundsvall.

– Vi jobbar efter säsong, varierar proteinkällorna och tar rätt på maten som blir över, till exempel bakar bröd av gröt. Det är ett kreativt sätt att tänka hållbart, säger rektorn Mathias Unnis.

Matkonsumtionen utgör en stor del av utsläppen av växthusgaser. Enligt Livsmedelsverket behöver vi göra medvetna val för att nå hållbarhetsmålen.

På flera skolor serveras allt mer vegetariskt och nu lanseras också sillfärs på menyn. På Skönsmons skola i Sundsvall och på Bobergsskolan i Ånge har man provat.

Skolmat i Västernorrland

Inget krav i skollagen

Varje dag produceras 3 miljoner offentliga måltider i Sverige, 1,4 miljoner av dem är skolluncher. Även om maten bidrar till utsläpp av växthusgaser står i dag inget om hållbarhet i skollagen.

– Vill vi få till en omställning snabbare än i dag så skulle det nog behöva stå något i lagen om att man behöver ta hänsyn till miljö- och hållbarhetsaspekter, säger Elin Sandström, rådgivare på Livsmedelsverket.

”Ta hand om maten”

På restaurang Skogsgläntan på Skönsmons skola i Sundsvall har man minskat svinnet avsevärt.

– Man måste våga ta reda på mat. Det är många som slänger mat. Livsmedelsverket uppmanar ju till det också att vi ska ta hand om maten, säger kökschefen på skolan Maria Sundberg och tipsar hur man kan göra.

Medvetna val behövs

Enligt Livsmedelsverket krävs medvetna val för att vi ska nå upp till hållbarhetsmålen som deklarerats av FN i Agenda 2030.

Men maten kan även påverka miljön positivt, till exempel landskapet och den biologiska mångfalden. En del livsmedel påverkar miljön mer än andra. Det är därför av stor betydelse för miljön, vilken mat vi väljer att äta, står det på verkets hemsida.

I klippet hör du om 50-50-metoden och vad rektorn och eleverna tyckte om sillfärs.

MÅLEN I AGENDA 2030

Agenda 2030 är en handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet.

Halvera matsvinnet

Ett av delmålen är att till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.

Senast 2030 säkerställa att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling.

Ett annat delmål är att integrera klimatåtgärder i politik, strategier och planering på nationell nivå.

Källa: regeringen.se och Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet