Live

Senaste nytt om FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku

Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på svindlande 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.

Följ det senaste i SVT:s liverapport.

Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på svindlande 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.

Följ det senaste i SVT:s liverapport.

En delad bild där den vänstra sidan visar en byggnad som är upplyst med färgglada ljus och texten ”COP29 CAN'T FAIL”. Den högra sidan visar en person i en t-shirt, tagen från bröstet och uppåt, mot en enkel bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hennes pappa sitter fängslad i Azerbajdzjan för att ha kritiserat oljeindustrin. Foto: Lee Mills/AP/SVT

Senaste nytt från COP29

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fattiga länder kräver 1000 miljarder

Knäckfrågan under COP29 är klimatfinansiering. Det handlar om att gå från dagens mål på 100 miljarder dollar om året från rika länder till tiofalt mer.

Fattiga länder behöver och vill ha 1000 miljarder dollar om året eller mer.

Men EU, USA och andra rika länder bromsar. Nu ska mötesordförande Babajev försöka nå en kompromiss under två veckor.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige satsar åtta miljarder på klimatbistånd "Tomt prat"

Regeringen vill betala totalt åtta miljarder till den Gröna klimatfonden under de närmaste fyra åren 2024-27.

- Det gör Sverige till den största givaren per capita bland de stora givarna, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).

Men det handlar om en förlängning av vad som ges idag till fonden GCF. Regeringens totala klimatbistånd ökar inte vilket får kritik.

-Det är beklämmande att höra ministrarnas tomma prat. Pourmokhtari har själv pratat om att EU ska fylla tomrummet efter USA. Det är uppenbart att hon inte har några planer på att Sverige ska göra sin del, kommenterar Amanda Lind, (MP) språkrör.

Klippet: Hör kritik från Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot och svaren från regeringen.

Just nu: Regeringen håller pressträff om det svenska klimatbiståndet

Medverkar gör bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Se sändningen på Regeringens hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU-parlamentarikern: "Jag skäms att åka till Baku som svensk"

Emma Wiesner (C) levererar hård kritik mot den svenska regeringens klimatpolitik i samtal med EU-parlamentarikerna Isabella Lövin (MP) och Beatrice Timgren (SD).

Kolla på sändning från SVT Forum i klippet:

Regeringen: 200 miljoner till fond för klimatskador

Under förra årets COP28-möte i Förenade Arabemiraten beslutades det att ny fond ska inrättas för att hjälpa särskilt sårbara länder att hantera klimatrelaterade skador och förluster, efter exempelvis naturkatastrofer.

Sveriges regering annonserar nu ett stöd på 200 miljoner kronor till den nya fonden, som nu håller på att startas.

"Sveriges stöd bidrar till att länder bättre kan förbereda sig för - och hantera - klimatförändringarnas konsekvenser, vilket kan minska behovet av stora humanitära insatser efter att krisen skett", säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) i ett pressmeddelande.

Utöver Sverige har 23 andra länder gett löften om att bidra till fonden. Enligt klimatminister Romina Pourmokhtari (L) kommer regeringen noga att följa upp att pengarna gör nytta.

Nästan grönt ljus för utsläppshandel

Den omstridda frågan om utsläppshandel klubbades redan första dagen på COP 29. Reglerna har diskuterats under ett decennium. Genom att förbereda Artikel 6:4 på ett förmöte la Azerbajdzjan grunden för ett snabbt beslut som ska kunna ingjuta hopp i resten av mötet.

- Det kommer definitivt sätta stämningen i förhandlingsrummet, sa vice ordförande Yalchin Rafijev.

Beslutet innebär att man enats om en standard för hur man ska räkna.

-Redan nästa år kan de första utsläppskrediterna under det nya systemet ges ut, sa Maria AlJishi som lett förhandlingarna.

Nu väntar ytterligare förhandlingar om detaljer i reglerna.

Ordförandeskapets huvudförhandlare Yalchin Rafijev.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Klimatministern oroad: Risk för korruption i klimatbiståndet

Utvecklingsländerna har inför COP29 krävt att målet för klimatfinansiering ska mer än tiodubblas. På frågan om vad regeringen anser om kravet vill klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) inte precisera några siffror, utan menar att frågan är komplex.

- Vi kommer självklart förhandla siffran, men vi kommer allra främst förhandla behovet av transparens. Det finns många länder som vill ta del av pengar för omställningen som också har stora problem med korruption, säger Pourmokhtari i SVT:s livesändning.

- Jag vill se att pengarna faktiskt hamnar på saker som minskar utsläppen och inte på något annat. Det är en sak som försvårar sådana här förhandlingar och gör att de tar tid, tillägger hon.

Värdlandet Azerbajdzjan har fått hård kritik för att vara ett oljeland som brister i mänskliga rättigheter.

- Jag instämmer i den kritiken. Det är djupt problematiskt att se hur Azerbajdzjan inte minst förhindrar möjligheten för civilsamhället, granskande journalister och ländernas regeringar att få tillgång till det här mötet.

Se SVT:s livesändning om klimatmötet

I går startade Cop29 i Azerbajdzjans huvudstad Baku och i dag anländer många världsledare till det stora miljömötet. Hur ser målen för det globala miljöarbetet ut och hur påverkas vi?

SVT sände direkt med Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som åker till klimatmötet nästa vecka. Dessutom medverkade bland annat Åsa Persson från Baku, ordförande för klimatpolitiska rådet, samt vår meteorolog Pererik Åberg som förklarade klimatförändringar i studion.

Se hela sändningen om klimatmötet på SVT Play.

Storbritannien skärper sin nationella klimatplan

Storbritannien blir ett av de första länder att presentera en ny nationell klimatplan (NDC) som ska gälla fram till år 2035.

På COP29 berättade landets premiärminister Kier Starmer att Storbritanniens nya mål är att minska sina utsläpp med 81 procent jämfört med år 1990. Detta ska uppnås bland annat genom mer havsbaserad vindkraft och investeringar i ny kärnkraft.

NGOs på plats välkomnar beskedet, men säger att det måste backas upp av en tydlig plan som säkerställer att målet uppfylls.

Senast i februari 2025 ska alla länder ha lämnat in en uppdaterad Nationally Determined Contribution (NDC) till FN, som beskriver hur deras utsläpp ska minska.

Över 50 000 på COP29

Till klimatmötet i Baku är nu 52 894 personer ackrediterade. Det enligt officiella uppgifter från FN på tisdagsförmiddagen.

33 651 deltagare

13 140 observatörer

3 594 mediarepresentanter

Wilma • Är vår klimatminister på plats?

Hej Wilma!

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) kommer att finnas på plats nästa vecka under slutförhandlingarna.

Men redan idag kan du höra henne i vår direktsändning om klimatmötet kl 14.30 på svt.se!